15 kršćana uhićeno kao odgovor na bijes muslimana u Mauritaniji

Vlasti u Mauritaniji (Afrika) uhitile su 15 kršćanskih vođa od kraja studenog nakon poziva na kažnjavanje od strane muslimana ogorčenih zbog videa koji prikazuje obred krštenja.

Obitelji 14 kršćanskih vođa također su uhićene, prema skupini za pomoć i zagovaranje International Christian Concern (ICC).

Optužbe protiv kršćana bile su nejasne; ne postoji zakon protiv evangelizacije u Mauritaniji, ali dužnosnici unatoč tome zabranjuju nemuslimanima “prozelitizam” i zabranjuju svako javno izražavanje vjere osim islama, prema najnovijem Izvješću o međunarodnoj vjerskoj slobodi američkog State Departmenta (2022.).

Otpadništvo, ili napuštanje islama, kažnjava se smrću u sjeverozapadnoj afričkoj zemlji, gdje stanovništvo čine 98 posto sunitski muslimani, 1 posto šijitski muslimani, a ustav propisuje islam kao jedinu religiju građana i države.

Najmanje troje kršćana prvotno je uhićeno 30. studenog ili malo prije njega u Selibabyju, više od 600 kilometara južno od glavnog grada Nouakchotta, prema španjolskoj novinskoj službi EFE .

Uhićenja su proizašla iz prosvjeda koji su pozivali na ubijanje kršćana nakon što se video snimka obreda krštenja pojavila na društvenim mrežama.

“Tragično, ovo se neprijateljstvo proširilo izvan uhićenih pojedinaca, utječući na njihove obitelji koje su sada suočene s uznemiravanjem od strane svojih susjeda”, izvijestio je ICC u srijedu (13. prosinca).

“Mauritanska vlada nalazi se u delikatnoj poziciji, razapeta između svojih obveza reformama ljudskih prava i većoj vjerskoj slobodi, tvrdeći da su uhićenja izvršena kako bi se zaštitili građani i drugi radikalni islamistički elementi.”

Mauritanski dužnosnici vjeruju da su uhićenja bila neophodna kako bi se riješio “kršćanski problem” u zemlji, jer je video podigao svijest o prisutnosti kršćanstva u tom području.

Kršćanski vođa u Mauritaniji rekao je CDI-u da su muslimani na tom području 2. prosinca pozvali na spaljivanje kuća kršćana.

Mauritanija je zauzela 20. mjesto na Open Doors 2023 World Watch Listu zemalja u kojima je najteže biti kršćanin.

NAJNOVIJE!