Afrički kardinal upozorava da se Katoličkom Crkvom na Zapadu širi “praktični ateizam”

Afrički kardinal Robert Sarah upozorio je da se Katoličkom Crkvom na Zapadu širi “praktični ateizam”, kojeg smatra podmuklijim od intelektualnog ateizma.

Obraćajući se predstavnicima Kamerunske biskupske konferencije, 78-godišnji Sarah kazao je da se mnogi zapadni prelati ne žele suprotstavljati svijetu. “Sanjaju o tome da ih svijet voli, izgubili su želju da budu znak protivljenja”, rekao je Sarah prema pisanju Cruxa.

“Slavimo vjerske obrede, a zapravo živimo kao pogani i nevjernici”

Kardinal je rekao kako vjeruje da “Crkva našeg vremena prolazi kroz iskušenje ateizma. Ne intelektualnog ateizma, nego kroz ono suptilno i opasno stanja uma koje obilježava fluidni i praktični ateizam.”

“Ovo potonje je opasna bolest, čak i ako se njezini početni simptomi čine benigni”, rekao je.

Prema kardinalu, praktični ateizam je podmukliji od svog intelektualnog pandana, jer se ne deklarira otvoreno, već prodire u svaki aspekt suvremene kulture, uključujući crkveni diskurs.

“Mi se pretvaramo da smo kršćani i vjernici. Slavimo vjerske obrede, a zapravo živimo kao pogani i nevjernici”, rekao je Sarah.

Kardinal je upozorio i na podjele u Crkvi koje dovode idu u korist neprijatelja i znak su dublje duhovne krize.

“Ne moramo stvarati stranke u Crkvi; ne moramo se proglašavati spasiteljima ove ili one institucije”, rekao je.

„Ali svatko od nas danas može odlučiti: laž ateizma više neće prolaziti kroz mene. Ne želim se više odricati svjetla vjere. Ne želim više, iz udobnosti, lijenosti ili konformizma, dopustiti da svjetlost i tama borave u meni”, rekao je Sarah.

Komentirajući sinodalno zasjedanje u Vatikanu održano u listopadu prošle godine, kardinal je pohvalio ulogu afričkih biskupa.

“Na posljednjoj Sinodi Crkva u Africi snažno je branila dostojanstvo čovjeka i žene koje je Bog stvorio. Njezin glas ignorirali su i prezirali oni čija je jedina opsesija zadovoljiti zapadnjačke lobije”, rekao je Sarah.

“Crkva u Africi uskoro će morati braniti istinu svećeništva i jedinstvo vjere. Crkva u Africi je glas siromašnih, jednostavnih i malenih”, rekao je.

Sarah je također pohvalio biskupe Kameruna zbog njihovog protivljenja Fiduciji Suplicans, nedavnom vatikanskom dokument u kojem se dopušta blagoslov za istospolne parove i druge osobe u netradicionalnim vezama. Sarah je biskupsko protivljenje nazvao “hrabrim i proročanskim potezom” koji podupire jedinstvo Crkve i istinu njezina učenja.

NAJNOVIJE!