Američki kršćani zastranili u krivovjerje: Evanđelje prosperiteta doživljava procvat

Američki evanđeoski kršćani su zastranili u krivovjerje tijekom gospodarske krize. Evanđelje prosperiteta doživljava ogroman rast.

Sve veći udio američkih protestantskih vjernika vjeruje da je financijski prosperitet dio Božjeg plana za njih i da će davanje više novca njihovoj crkvi i dobrotvornim organizacijama rezultirati blagoslovima od Boga, prema nedavnoj studiji Lifeway Researcha.

Studija, provedena od 19. do 29. rujna 2022. i objavljena ovaj tjedan, otkrila je da 52% posjetitelja crkve kaže da njihova crkva uči da će ih Bog blagosloviti ako doniraju više, što je porast u odnosu na 38% u 2017.

Dodatno, 76% vjeruje da Bog želi da financijski napreduju, što je porast sa 69% u odnosu na 2017. Uvjerenje da moraju učiniti nešto za Boga kako bi primili materijalne blagoslove također je poraslo na 45% sa 26%, prenosi Christian Post.

Evanđelje prosperiteta je porasle u proteklih pet godina

“U posljednjih pet godina mnogo više vjernika u crkvama odražava evanđeoska učenja prosperiteta, uključujući heretičko uvjerenje da su materijalni blagoslovi zasluženi od Boga”, rekao je Scott McConnell, izvršni direktor Lifeway Researcha, ističući da su financijske borbe uzrokovane inflacijom i pandemija je možda pridonijela ovoj promjeni uvjerenja.

Evanđelje prosperiteta, ili “Pokret Riječ vjere”, uči da vjernici mogu koristiti Boga za materijalnu dobit, uvjerenje koje je u suprotnosti s tradicionalnim kršćanskim učenjima.

Ovo je uvjerenje osobito rašireno među mlađim i manje obrazovanim posjetiteljima crkve, s 81% onih u dobi od 18 do 34 godine i 85% onih u dobi od 35 do 49 godina koji kažu da Bog želi da financijski napreduju.

Internetska anketa uključila je 1002 američka protestantska vjernika i pružila je 95% pouzdanosti da pogreška uzorka ne prelazi plus ili minus 3,3%. Napravljene su usporedbe sa sličnim istraživanjem koje je proveo Lifeway Research u kolovozu 2017.

Takvo uvjerenje je najraširenije među mlađim kršćanima

Uvjerenje da netko mora učiniti nešto za Boga da bi dobio materijalne blagoslove najprisutnije je među mlađim posjetiteljima crkve, pri čemu je veća vjerojatnost da će to vjerovati oni u dobi od 18-34 (65%) i 35-49 (58%).

Kršćanski vođe upozoravaju protiv usredotočenosti na materijalno bogatstvo i njegovu mogućnost da postane idol.

Biblija uči različite vrste blagostanja, a materijalno bogatstvo nije najvažnije u Božjim očima. Učenje o blagostanju također je u suprotnosti s tradicionalnim kršćanskim uvjerenjima o ulozi patnje i obećanju vječnog blagostanja na nebu.

NAJNOVIJE!