Aplikacija putem koje se vjernici dopisuju s Isusom je svećenike ostavila bez riječi: Može vam se javiti Sotona!

Aplikacija, temeljena na ChatGPT tehnologiji, putem koje se vjernici za nekoliko dolara dopisuju s Isusom ostavila je neke svećenike i pastore bez riječi.

Obećava korisnicima “duhovno putovanje” i “prosvjetljujuće razgovore” s AI interpretacijama ovih povijesnih osoba. Aplikacija “Text with Jesus” (Dopisuj se s Isusom) koju je razvio Stéphane Peter, predsjednik tvrtke Catloaf Software, korisnicima nudi mogućnost “chatanja” s Isusom i drugim likovima.

“Pozdrav prijatelju, ja sam Isus Krist”

Isus pozdravlja korisnike riječima: „Pozdrav prijatelju! Ja sam Isus Krist, ovdje sam da razgovaram s vama i ponudim vam vodstvo i ljubav. Kako mogu pomoći danas?”

Za mjesečnu pretplatu od 2,99 dolara korisnici mogu komunicirati i s Isusovim učenicima. Dostupni su i likovi iz Starog zavjeta poput Adama i Eve, ali i Sotone, piše Bussines Insider.

“AI Isus” pruža korisnicima svakodnevne molitve i tumačenja biblijskih stihova. Međutim, aplikacija izbjegava kontroverzne teme kao što je homoseksualnost, gdje AI Jesus ističe da se tumačenja tih stihova razlikuju među pojedincima i vjerskim tradicijama.

“AI Sotona”, s druge strane, dolazi s prilično iznenađujućim odgovorima. Spominje da je homoseksualnost grijeh prema Bibliji, te naglašava važnost ljubavi i poštovanja prema drugima.

Što svećenici i pastori kažu o aplikaciji?

Neki svećenici izrazili su pomiješana mišljenja o aplikaciji. Priznajući blagotvorne aspekte, kao što su svakodnevne molitve, ističu da aplikacija ne može zamijeniti dublju vjersku interakciju i razumijevanje.

Unatoč kontroverzama i skepticizmu, “Text with Jesus” je zainteresirao korisnike i stvorio platformu za raspravu o vjeri, tumačenjima i suvremenim moralnim problemima.

Iako se Stefan Peter nije konzultirao s teološkim stručnjacima, pozvao je crkvene vođe da testiraju aplikaciju kako bi osigurali uključivost i raznolikost odgovora.

NAJNOVIJE!