Arheolozi otkrili drevni natpis koji parafrazira prva dva stiha Psalma 86

Arheolozi s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu nedavno su izvijestili da je drevni natpis koji parafrazira prva dva stiha Psalma 86 otkriven na udaljenom mjestu u Judejskoj pustinji u Izraelu. 

Prema izjavi sveučilišta, četverotjedni projekt iskapanja u tvrđavi Hyrcania dogodio se u svibnju, a predvodili su ga Oren Gutfeld i Michal Haber s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu u suradnji sa Sveučilištem Carson-Newman i američkim veteranima za arheološki oporavak.

U “pilot” sezoni iskopavanja, napori su bili usmjereni na dva ključna područja tvrđave. U jugoistočnom kutu vrha, otkriven je segment istaknute gornje fortifikacijske linije, koji datira otprilike u prvo ili drugo stoljeće prije Krista, prenosi The Christian Post.

U sjeveroistočnom kutu, arheolozi su uklonili duboki sloj kamenja za gradnju koji se srušio s gornjeg kata u izduženu podrumska dvorana.

Veliki građevinski kamen koji leži na ožbukanom podu dvorane sadrži retke teksta obojene crvenom bojom s križem na vrhu. Natpis je napisan na koine grčkom jeziku kojim je napisan Novi zavjet.

Tekst je dešifrirao epigrafičar dr. Avner Ecker sa Sveučilišta Bar-Ilan, koji kaže da je to parafraza Psalama 86, 1-2, također poznata kao “Davidova molitva”.

“Čuvaj me jer sam siromašan i ubog”

“Isuse Kriste, čuvaj me jer sam siromašan i ubog”, stoji u natpisu.

Prva dva stiha Psalma 86 govore: “Prigni uho svoje, Jahve, i usliši me jer sam bijedan i ubog. Čuvaj dušu moju jer sam posvećen tebi; spasi slugu svoga koji se uzda u te!”, prema prijevodu Kršćanske sadašnjosti.

Ecker je rekao da je Psalam 86 “jedan od najčešćih psalama u kršćanskoj liturgiji u drevnim vremenima.”

“Ovaj psalam ima posebno mjesto u masoretskom tekstu kao određena molitva i jedan je od najčešće recitiranih psalama u kršćanskoj liturgiji”, rekao je Ecker u izjavi. “Tako je redovnik nacrtao grafit križa na zidu, popraćen molitvom koja mu je bila vrlo poznata.”

Gutfeld, sveučilišni profesor, rekao je za The Washington Times da je to otkriće prvi put da se može sjetiti izraza iz Psalama ispisanog na ogromnom kamenu.

“Vrlo je, vrlo rijetko — jedinstveno nešto [što je] veće od samog natpisa”, dodao je Gutfeld.

NAJNOVIJE!