Biskupi diljem svijeta podijeljeni su oko vatikanske deklaracije o blagoslovu istospolnih parova

Katolički biskupi diljem svijeta duboko su podijeljeni oko vatikanske deklaracije koja dopušta neliturgijske blagoslove istospolnih parova: neki biskupi tu vijest pozdravljaju, neki joj pristupaju s oprezom, dok je drugi izravno odbijaju provesti.

U nekim zemljama, uključujući Austriju, Njemačku i Francusku, mnogi crkveni vođe toplo su prihvatili nove smjernice o blagoslovima. Čelnici biskupskih konferencija u Njemačkoj i Austriji predložili su da svećenici ne mogu odbiti obavljanje blagoslova za homoseksualne parove.

Crkveni čelnici u drugim zemljama, naime Sjedinjenim Državama, Filipinima, Ukrajini, Gani i Keniji, većinom su prihvatili deklaraciju, ali također pozivaju na oprez u njezinoj provedbi. Ovo je, kažu, kako bi se izbjegla bilo kakva zabuna koja bi navela ljude da netočno vjeruju da Crkva dopušta homoseksualne aktivnosti.

Alternativno, crkveni vođe u najmanje tri zemlje odbijaju u potpunosti provesti deklaraciju: Kazahstan, Malavi i Zambija. Dvojica kazahstanskih biskupa bila su kritičnija od ostalih, čak su opomenuli papu Franju zbog odobravanja deklaracije.

Deklaracija pod nazivom Fiducia Supplcans dopušta “spontane” pastoralne blagoslove za “istospolne parove” i druge parove u “neregularnim situacijama”. Ne dopušta liturgijske blagoslove za homoseksualne parove i navodi da se pastoralni blagoslovi “nikada ne smiju dijeliti u skladu s obredima građanske zajednice” i ne mogu se “izvoditi s bilo kakvom odjećom, gestama ili riječima koje prikladni su za vjenčanje.”

Biskupi koji ne prihvaćaju blagoslov homoseksualnih parova

U najmanje tri zemlje – Kazahstanu, Malaviju i Zambiji – crkveni čelnici odbijaju na bilo koji način provesti Vatikansku deklaraciju.

Nadbiskup Tomash Peta i pomoćni biskup Athanasius Schneider iz nadbiskupije Svete Marije u Astani, Kazahstan, opomenuli su papu Franju i ustvrdili da je blagoslov homoseksualnih parova “velika prijevara” i “zlo” te da ima “dalekosežne i destruktivne posljedice”, piše CNA.

Biskupi su svećenicima zabranili obavljanje takvih blagoslova, pozvali papu Franju da opozove deklaraciju i ustvrdili da papa Franjo “ne hodi uspravno prema istini evanđelja”, citirajući poslanicu sv. Pavla Galaćanima.

NAJNOVIJE!