Božji odgovor na strah i tjeskobu

U moru loših vijesti i ružnih stvari koje su pogodile ovaj svijet, nikome nije svejedno. Koji je Božji odgovor na strah i tjeskobu?

Strah i tjeskoba. Trenutno su svugdje i mnogi su ih osjetili. Znam da ja jesam. Počinjemo igrati igru ​​”što ako”. Paničarimo i pitamo se: “Što ako se dogodi najgore?”

Panika i strah istiskuju život iz nas. Isus je rekao:

“A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat?” (Matej 6, 27)

Koji je Božji odgovor na strah i tjeskobu?

“Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek’ vam je na srcu!” (Filipljanima 4, 8)

Pavao navodi nekoliko različitih stvari koje nam trebaju biti u srcu. Možemo se moliti! Molite se i za one koji su bolesni, za one koji su u opasnosti, za sve koji rade na tome da zaustave virus … kao i za one koji su ostali bez svojih najmilijih. Razmišljanje o drugima uklanja fokus s nas samih i zapravo pomaže smanjiti našu brigu i strah!

Dođite u prisutnost Nebeskog Oca

Kada se dijete boji mraka, najbolje je upaliti svjetla. Tada je djetetu potrebna prisutnost odrasle osobe, po mogućnosti mame ili tate, da ga utješi i uvjeri da je sve u redu. Isto vrijedi i za nas.

Umjesto da slušamo ili čitamo vijesti čim ujutro otvorimo oči ili prije nego što zaspimo noću, dan možemo započeti ili završiti molitvom i čitanjem Biblije. Možemo razmišljati o predivnim riječima koje nam sam Bog daje u Izaiji 43:

“Kad preko vode prelaziš, s tobom sam; ili preko rijeke, neće te preplaviti. Pođeš li kroz vatru, nećeš izgorjeti, plamen te opaliti neće.” (Izaija 43, 2)

Prihvatite svoj identitet u Kristu

Biblija puno govori o strahu i brizi. Jedan mi je odlomak osobno pomogao:

“Svi koje vodi Duh Božji sinovi su Božji. Ta ne primiste duh robovanja da se opet bojite, nego primiste Duha posinstva u kojem kličemo: ‘Abba! Oče!'” (Rimljanima 8, 14-15)

Kad doista shvatimo što znači biti usvojen u Božju obitelj kao Božje dijete, naši strahovi počinju popuštati. Kad osoba vjeruje u Isusa, ona poprima novi identitet. Kao kršćanin, više niste zarobljeni u strahu jer ste dijete Kralja kraljeva i Gospodara gospodara!

Mislio je na tebe prije nego što si se uopće rodio! Pismo kaže:

Tako: u njemu nas sebi izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i bez mane pred njim; u ljubavi nas predodredi za posinstvo, za sebe, po Isusu Kristu, dobrohotnošću svoje volje, na hvalu Slave svoje milosti. Njome nas zamilova u Ljubljenome. (Efežanima 1, 4-6)

Sljedeći put kad se vas počne hvatati strah ili se krenete brinuti, zapitajte se: “Bi li se dijete najmoćnijeg Kralja u cijelom svemiru, u čitavoj povijesti, moralo brinuti oko nečega kao što je …?” Pretpostavljam da je odgovor negativan.

Zamijenite brigu sa slavljenjem Boga

Kad navale tjeskobne misli, nepozvane i nepoželjne, možemo ih odnijeti Bogu i slaviti Ga što mu je stalo do nas. Uvijek će se naći nešto što će nas prestrašiti u ovom životu. Ali u ovim nesigurnim danima možemo uzeti vremena da izbrojimo sve blagoslove i zahvalimo Bogu na Njegovoj skrbi i zaštiti. Ne moramo biti ispunjeni strahom i tjeskobom.

Usudio bih se reći da većina tjeskobe u mom životu dolazi kad skrenem pogled s Oca na svoju situaciju. Ne kažem da ne bismo trebali biti svjesni što se događa oko nas, ali umjesto toga moramo imati veću svijest o neizmjernoj Božjoj moći i Njegovoj velikoj ljubavi prema nama.

Kad znamo tko smo u Kristu i tko je naš nebeski Otac, ne trebamo se brinuti. Je li vaš Otac ikad dopustio da padnete i ostanete ležati? Zar vas nije podigao? Uvijek Mu je stalo do vas. Zbog Njega ste dovoljno snažni da hrabro kročite naprijed!

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!