Biskupi Engleske crkve razmatraju blagoslov istospolnih zajednica

Članovi parlamentarnog tijela Engleske crkve, Generalne sinode, sastaju se kako bi razmotrili molitve blagoslova za istospolne parove.

Planovi za uvođenje Molitve ljubavi i vjere (PLF) odobreni su na sastanku Sinode u veljači, koji se također složio da treba uvesti novo pastoralno vodstvo.

Biskupski dom od sinode u veljači radi na tome kako bi se te molitve trebale provoditi te ih ažurirati tijekom sastanka ovaj tjedan, prenosi Christian Today.

Većina Biskupskog doma pohvalila je Molitve ljubavi i vjere s izuzetkom 11 biskupa koji se nisu složili, među kojima su biskup Blackburna, Philip North, biskup Lancastera, Jill Duff, biskup Chichestera, Martin Warner i biskup od Sheffielda, Pete Wilcox.

Uoči sinode u studenom, bilo je poziva kanterburyjskom nadbiskupu, Justinu Welbyju, da odstupi zbog načina na koji je rješavao nesuglasice oko PLF-a.

U listopadu je Biskupski dom izglasao odgodu provedbe samostalnih usluga PLF-a do 2025., kada će biti potrebna dvotrećinska većina. Međutim, biskupi su rekli da će svećenici uskoro moći koristiti novu liturgiju kao dio postojećih službi.

U obraćanju Sinodi na početku grupe zasjedanja u studenom, nadbiskup Yorka, Stephen Cottrell, rekao je da želi pravnu zaštitu za svećenike koji žele koristiti molitve.

“Morat će postojati neka vrsta odredbe. Ali baš kao što je put naprijed koji se predlaže pastoralni, i po mom mišljenju ne znači promjenu doktrine Engleske crkve o svetoj ženidbi, tako vjerujem da je uvjeravanje i odredba koje trebamo trebaju biti pastoralne”, rekao je.

NAJNOVIJE!