Božja Riječ se širi: Oko 35,5 milijuna Biblija podijeljeno diljem svijeta 2022.

Izvješće Ujedinjenih biblijskih društava o distribuciji Svetog pisma pokazuje da su biblijska društva diljem svijeta podijelila oko 35,5 milijuna Biblija 2022.

To je oko tri milijuna primjeraka više nego 2021. godine. Nakon oštrog pada na početku pandemije koronavirusa, nastavljen je prošlogodišnji uzlazni trend.

Brazil, SAD i Indija prednjače

Zemlje s najvećom distribucijom Biblije u 2022. bile su Brazil (4,8 milijuna), SAD (2,6 milijuna) i Indija (2,5 milijuna).

Također je došlo do značajnog povećanja u Kini, s 1,2 na 1,8 milijuna Biblija, te u Kambodži s većinskim budističkim stanovništvom, gdje se broj distribuiranih Biblija udvostručio na 25 000, piše Evangelical Focus.

Nadalje, većina Biblija distribuirana je na španjolskom (5,8 milijuna), zatim na engleskom (5,4 milijuna), portugalskom (4,9 milijuna) i mandarinskom s 1,8 milijuna primjeraka.

Digitalna izdanja Biblije u porastu

Oko 28% distribuiranih Biblija preuzeto je s interneta, tako da je udio digitalnih izdanja Biblije značajno porastao u 2022.

Preuzeta izdanja dosegla su pretpandemijsku razinu od deset milijuna primjeraka. Ukupna naklada svih distribuiranih biblijskih spisa (pojedinačne biblijske knjige, Novi zavjeti i cijele Biblije) iznosila je 166 milijuna primjeraka.

“Distribucija Biblije, kao i njezin prijevod, ukorijenjena je u samim dubinama našeg zajedništva”, kaže Dirk Gevers, glavni tajnik Svjetske unije.

Kroz distribuciju Biblija, cilj im je “jednako ojačati pojedince i zajednice, promicati duhovni rast i vrijednosti kao što su velikodušnost, suosjećanje i jedinstvo koje nas ujedinjuju širom svijeta”.

Svjetska federacija biblijskih društava

Statistika distribucije Svetog pisma, koja se objavljuje svake godine, uzima u obzir samo brojke izdavača i organizacija koje pripadaju Svjetskoj federaciji.

Svjetska federacija biblijskih društava međunarodna je udruga 160 nacionalnih biblijskih društava koja djeluju u više od 184 zemlje.

NAJNOVIJE!