Calvin Robinson: Čovjek koji se usudio reći NE istospolnim brakovima i ređenju žena u Engleskoj

Calvin Robinson, đakon Engleske crkve, politički komentator, učitelj i iznad svega kršćanin, usudio se reći NE Engleskoj crkvi u svom legendarnom desetominutnom govoru pred Oxford Unionom.

Priznaje da gotovo nikad ne osjeća tremu kad javno govori, no ipak, ovaj je put, kaže, poseban i zbog toga noću nije spavao. O čemu se zapravo radi?

Naime, Engleska crkva priznala je istospolne brakove i ređenje žena. Calvin se tome hrabro suprotstavio, postavši meta mnogih koji nisu htjeli čuti što govori, braneći ispravnost same Biblije i kršćanske vjere.

“Tri crkvena autoriteta (on misli na tri biskupa) su ili u krivu, ako sam ja u pravu”, kaže Calvin, “ili nas kršćanstvo pogrešno uči više od 2000 godina”, “Posljedice su goleme i ova rasprava ne odvija se samo ovdje, u ovim komorama, već i u stvarnom vremenu. Velik broj biskupa želi prilagoditi nauk Crkve suvremenom vremenu. Ja sam tek novozaređeni đakon pa se posavjetujmo s nekim crkvenim ocima koji su puno mudriji i pametniji od mene…

Toma Akvinski jasno definira brak kao zajednicu muškarca i žene

Toma Akvinski u svojoj Summa Theologica jasno identificira brak kao zajednicu muškarca i žene. Apostol Pavao opisuje brak: “i čovjek će ostaviti majku i oca da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo”, ovdje Pavao samo nadopunjuje stih iz Postanka, “Plodite se i množite”.

I Toma i Pavao govori o braku kao sakramentu, svetom sakramentu, u kojem su jedan muškarac i jedna žena ujedinjeni u bračnu zajednicu s mogućnošću da budu blagoslovljeni rađanjem djece, osnivanjem obitelji kako bi svi zajedno slavili Boga.

Neki ljudi će koristiti određeni argument u ovoj raspravi govoreći: “Da, ali sada znamo puno više o homoseksualnosti nego tada”. Možda, kaže Calvin, ali hoćemo li doista istaknuti da je Bog tada znao manje nego on radi sada? Budući da je cijelo Sveto pismo božanski nadahnuto ili nije, ili vjerujemo u Krista ili ne.

2000 godina kršćanskog nauka ne može se promijeniti zbog samovolje pojedinih biskupa. Ono što je Bog rekao i što je napisano ne može se promijeniti kako bi se prilagodilo novim liberalnim svjetonazorima.

Brak je heteroseksualan i monogaman i treba biti otvoren za mogućnost rađanja djece. Biblija je o tome jasna, u Pavlovim poslanicama, u Evanđeljima po Marku i Mateju, Gospodin govori o braku, uvijek u kontekstu heteroseksualne veze.

“Vjerujemo li više u autoritet Svetoga pisma?”

Moje pitanje tim liberalnim biskupima bilo bi: “Vjerujemo li više u autoritet Svetoga pisma?” Možemo li cijepati i birati koji dio nam odgovara, a koji ćemo odbaciti?,, Kristov autoritet tada zamjenjujemo svojim autoritetom. Ako brak više nije zajednica jednog muškarca i jedne žene, jesmo li otvoreni za ideju poligamije?

Ako zanemarimo heteroseksualni aspekt, zašto ne bismo zanemarili i monogamni? Ako je sve ljubav, kako stalno slušamo kroz medije, zašto onda tri zaljubljena muškarca nisu bolja opcija od dva muškarca? Zar više nije bolje? Ovdje se ne radi o ljubavi, nego o braku kao svetom sakramentu crkve. Brak je izravno povezan s ljubavlju, ali nije definicija same ljubavi. Mnogi izgovaraju riječ ljubav, ali često brkaju seks s istom stvari.

Izraz agape označava božansku, požrtvovnu ljubav, nije strast. Ateisti često govore “Bog je ljubav” bez imalo razumijevanja. Da, Bog je ljubav, ali On postavlja uvjete, a ne mi.

Crkva je otvorena za sve, svi smo grešnici, Krist se družio s carinicima i prostitutkama, ali oni su se promijenili, a ne Krist. Crkva je tu da nas prihvati i da nam pomogne, a ne da nas potakne da i dalje griješimo.

Naša dužnost kao svećenika je voditi ljude Kristu, biti pastiri, odvoditi ih od grijeha, a ne potvrđivati ​​ga. Kao kršćani pozvani smo biti u svijetu, ali ne od svijeta. Prihvaćanjem istospolnog braka prihvaćamo da Crkvu gledamo očima ovoga svijeta, a ne očima Krista.

Kao netko tko ima apsolutno suprotan stav od gore navedenih biskupa, želim zaključiti riječima „ne zavedite nas, ne budite vukovi u janjećoj koži, ne izvrtajte ono što nas uči Sveto pismo. , sjeti se zašto si ovdje, prestani učiti o jednakosti, uključivosti, već učiš o pokajanju i iskupljenju… Svjedoci smo smrti kršćanstva u ovoj zemlji (Velika Britanija), ne pogoršavajte je herezama. Nemate ovlasti blagosloviti grijeh!

Izvor: Ipostas.com

NAJNOVIJE!