Centar za starije osobe zabranio proučavanje Biblije jer su “neki bili uvrijeđeni”

Centar za starije osobe u Missouriju suočava se s potencijalnim pravnim problemima nakon što je zabranio proučavanje Biblije.

Abigail Southerland iz Američkog centra za pravo i pravdu, koji zastupa kršćanske grupe za pravnu zaštitu, izjavila je da je njezina klijentica organizirala tjedna proučavanja Biblije za štićenike kompleksa.

Centar nudi javne prostore za stanare, a organizatorica biblijskih studija rezervirao je jedan takav prostor za njihova okupljanja.

Mjesecima su se ova biblijska proučavanja održavala bez problema. Međutim, u lipnju, uprava centra je obavijestila organizatoricu da mora prekinuti okupljanja zbog navodnih uvrijeđenih štićenika.

Southerland je objasnila da je uprava tvrdila da proučavanje Biblije nije bilo dopušteno od početka jer centar prima savezna sredstva te da takva okupljanja krše smjernice Zakona o poštenom stanovanju, prenosi The Christian Post.

Potpuna suprotnost zakonu

Southerland je, međutim, istaknula da je ta tvrdnja “potpuna suprotnost zakonu”. Naglasila je da Zakon o stanovanju jasno dopušta proučavanje Biblije na imovini koja je financirana iz federalnih izvora te da zabranjuje diskriminaciju na temelju vjere u pružanju usluga.

Nakon što je primila zahtjev za prekid i odustajanje, kršćanska stanovnica se obratila Američkom centru za pravo i pravdu (ACLJ) i zatražila da organizacija uputi pismo centru u njezino ime.

Odvjetnik iz ACLJ-a je napisao: “FHA ne samo da dopušta proučavanje Biblije na imovini financiranoj od strane savezne vlade, već i izričito zabranjuje diskriminaciju na temelju vjere u pružanju usluga.”

Odvjetnik je dodao da je Ministarstvo pravosuđa SAD-a jasno naznačilo da se “ne može isključiti osoba iz rezerviranja zajedničkog prostora za molitveni sastanak ako se taj prostor koristi i za svjetovne svrhe”.

Southerland je najavila da će, ukoliko centar ne promijeni svoj pristup, ACLJ podnijeti saveznu tužbu za zaštitu vjerske slobode svoje klijentice.

Odvjetnik je zaključio: “Nažalost, mnogi od najranjivijih među nama, uključujući starije građane, suočavaju se s kršenjem vlastitih sloboda koje bi trebale biti zaštićene zakonom.”

Ovaj slučaj nije jedini

Ovaj slučaj u Missouriju nije jedini. Slične situacije su se dogodile i drugdje. Na primjer, 2020. godine, Ken i Liv Hauge iz Virginije su se suočili s pravnom borbom protiv svog stambenog kompleksa nakon što im je prijetila deložacija zbog održavanja proučavanja Biblije u vlastitom domu.

Vjerska pravna skupina First Liberty je zastupala Haugesove i tvrdila da prijetnja deložacijom krši pravila Zakona o stanovanju i diskriminira njihova vjerska uvjerenja.

Kao dio pravne pobjede, stambeni kompleks je morao ponuditi paru novi ugovor o najmu koji im dopušta održavanje biblijskih studija u zajedničkim prostorima ili u vlastitom stanu.

NAJNOVIJE!