Engleski nadbiskup: Prvi redak Očenaša je “problematičan” jer opisuje Boga kao “našeg oca”

Liberalni nadbiskup Engleske crkve smatra da je prva rečenica molitve Očenaš problematična jer oslovljava Boga kao oca.

Prvi redak Očenaša je “problematičan” jer opisuje Boga kao “našeg oca”, rekao je nadbiskup Yorka na sastanku klera u petak. Liberalna frakcija unutar Engleske crkve nedavno je tjerala više čelnike da odustanu od “rodnog definiranog jezika”.

U obraćanju Generalnoj sinodi crkve, nadbiskup Stephen Cottrell izmolio je Očenaš, ali je zastao kako bi primijetio riječi “Oče naš” koje otvaraju 2000 godina staru invokaciju.

“Znam da je riječ ‘otac’ problematična za one čije je iskustvo zemaljskih očeva bilo destruktivno i uvredljivo, kao i za sve nas koji smo previše radili iz opresivnog patrijarhalnog stiska nad životom,” rekao je.

Cottrell nije pojasnio smatra li da bi se tekst molitve trebao promijeniti, ali je njegov komentar podijelio članove Sinode, koja je upravno tijelo Engleske crkve.

Isus je zvao Boga Ocem, a tako bismo i mi trebali

“Kaže li nadbiskup Yorka da je Isus bio u krivu ili da Isus nije bio pastoralno svjestan?” upitao je kanonik dr. Chris Sugden iz konzervativne anglikanske skupine, pozivajući se na činjenicu da i Evanđelja po Mateju i po Luki govore o molitvi koju je Isus Krist izravno učio svojim učenicima.

Christina Rees, bivša članica Generalne sinode, složila se da je zvati Boga “Oče naš” “jako problematično”.

„Budući da je Isus Boga nazvao ‘oče’, mi mislimo da Boga moramo zvati ‘oče’,” rekla je. “A veliko je pitanje, mislimo li doista da Bog vjeruje da muška ljudska bića potpunije i točnije nose sliku Božju od žena? Odgovor je apsolutno ne.”

Rasprava je ilustrativna za sve veću podjelu unutar Engleske crkve, čiji su liberalni članovi nastojali promijeniti imidž institucije usred sve manjeg broja posjetitelja i zatvaranja crkava.

Ranije ove godine, crkveno Liturgijsko povjerenstvo – koje utvrđuje kako se izvodi bogoslužje i kakav se jezik koristi tijekom bogoslužja – reklo je na sastanku Generalne sinode da je “nekoliko godina istraživalo upotrebu rodno uvjetovanog jezika.”

Nakon sastanka uslijedilo je sporno glasovanje o istospolnim zajednicama, u kojem se crkva složila da će blagoslivljati, ali ne i vjenčavati gay parove.

Kompromis je razljutio i konzervativne i liberalne frakcije, pri čemu su prve odluku smatrale bogohulnom, a druge tvrdeći da nije otišla dovoljno daleko. Sinoda bi trebala raspravljati o tome kako izvršiti te blagoslove u subotu i kako postupati sa svećenstvom koje odbija sudjelovati, prenosi Tribun.

NAJNOVIJE!