U Europi je 2021. izvršeno više od 500 zločina iz mržnje protiv kršćana

Prema novom izvješću Opservatorija za netoleranciju i diskriminaciju kršćana u Europi (OIDAC) u Europi je 2021. izvršeno više od 500 zločina iz mržnje protiv kršćana.

Zločini su zabilježeni u 19 europskih zemalja, a uključivali su i ubojstvo četiri kršćana te 14 fizičkih napada.

Najčešći zabilježeni zločin iz mržnje protiv kršćana bio je vandalizam, s 300 slučajeva “grafita, oštećenja imovine i oskvrnuća” crkava i kršćanskih zgrada, prenosi Christian Today.

Potom je uslijedilo 80 krađa crkvene opreme i drugih bogoslužbenih predmeta te crkvene opreme. Bilo je 60 paleži ili pokušaja paleži.

519 zločina iz mržnje protiv kršćana

Prošle godine bilo je ukupno 519 zabilježenih zločina iz mržnje protiv kršćana, ali organizacija sa sjedištem u Austriji vjeruje da je stvarni broj vjerojatno daleko veći zbog “zastrašujućeg učinka” među žrtvama i “nedostatka medijske pokrivenosti”. Sve u svemu, to odražava značajno smanjenje u odnosu na gotovo 1000 zabilježenih godinu prije.

Francuska je pretrpjela najveći broj antikršćanskih zločina iz mržnje (124), a slijede je Njemačka (112), Italija (92), Poljska (60) i Velika Britanija (40).

Osim nasilnih zločina, studija je također dokumentirala “sve veći fenomen samocenzure” od strane kršćana “kao odgovor na uočenu netoleranciju prema njihovim uvjerenjima”.

Autocenzura je identificirana u obrazovanju, na radnom mjestu, javnoj sferi, medijskim platformama i privatnim društvenim interakcijama.

Uvrede i nasilni govor protiv kršćana na društvenim mrežama

“Organizacije koje vode kršćani zabranjene su na platformama društvenih mreža zbog izražavanja suprotnih uvjerenja, dok su uvrede i nasilni govor protiv kršćana dopušteni na istim platformama”, rekao je OIDAC.

Kršćani su bili izloženi “negativnim stereotipima” i “neosjetljivosti” medija i političkih skupina, što je trend identificiran posebno u odnosu na katolike u Španjolskoj.

“Dvosmisleno formulirani” zakoni o “govoru mržnje” i zakoni o javnom redu “potkopali su” prava na slobodu govora i doveli do “neopravdanog” uhićenja uličnih propovjednika prvenstveno u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Drugo područje koje zabrinjava je pojava “tampon zona” oko klinika za pobačaje u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Španjolskoj.

“Ovo kriminalizira aktivnosti uključujući molitvena bdijenja, razgovore s javnošću i druge oblike miroljubivog aktivizma”, izvijestio je OIDAC.

Uklanjanje klauzule o “prigovoru savjesti” 

Liječnici i medicinski radnici navodno su sve zabrinutiji zbog uklanjanja klauzula o “prigovoru savjesti” na poslu, dok su roditeljska prava ugrožena zakonima koji reguliraju takozvanu konverzijsku terapiju i spolni odgoj u školama.

“Ti se zakoni često temelje na rodnoj ideologiji i koriste neprecizan jezik koji bi mogao rezultirati kriminalizacijom rasprava protiv mišljenja u javnom i privatnom kontekstu, uključujući privatnu molitvu”, stoji u izvješću.

“Novi trans-zakoni i zakoni o pobačaju daju maloljetnicama autonomiju da se odluče na pobačaj ili promjenu spola bez pristanka roditelja, kršeći roditeljska prava.”

Također je izražena zabrinutost zbog opsega propisa o Covid-19 i mjera karantene koje su dovele do “neopravdanog i diskriminirajućeg tretmana” s obustavom crkvenih službi, a u nekim slučajevima čak i privatnog bogoslužja.

“U Španjolskoj, Francuskoj i nekim njemačkim gradovima, obmanjujuće izjave medija i političara dovele su do stigmatizacije evanđeoskih crkava i grupa koje su tijekom pandemije označene kao ‘širitelji COVID-19’, izvijestio je OIDAC.

NAJNOVIJE!