Gotovo 70% nanovo rođenih kršćana kaže da druge religije mogu voditi u raj

Gotovo 70% nanovo rođenih kršćana ne slaže se s biblijskim stavom da je Isus jedini put do Boga.

Podaci se temelje na novom istraživanju Probe Ministries, neprofitne organizacije koja nastoji pomoći Crkvi u obnovi umova vjernika s kršćanskim svjetonazorom.

Istraživanje, koje se bavilo vjerskim uvjerenjima i stavovima, anketiralo je 3106 Amerikanaca u dobi od 18 do 55 godina iz svih vjerskih skupina, uključujući 717 ispitanika koji su se identificirali kao nanovo rođeni kršćani.

Mnogi se slažu s tvrdnjom da su Muhamed, Buda i Isus jednako poučavali valjanim putovima do Boga

Nanovo rođeni ispitanici identificirani su na temelju njihovog potvrdnog odgovora na pitanje: “Jeste li se ikada osobno predali Isusu Kristu, što je i danas važno u vašem životu?” Također ih je identificiralo njihovo uvjerenje o tome što se događa nakon njihove smrti. Nanovo rođeni vjernici se slažu da će ići u raj jer su priznali svoje grijehe i prihvatili Isusa Krista kao svog Spasitelja.

Unatoč ovom izjašnjavanju nanovo rođenih kršćana u istraživanju, među svim ispitanicima u dobi od 18 do 39 godina, koji ispovijedaju pripadnost nekoj vjeri, tek 1 od 5 se ne slaže s tvrdnjom da su Muhamed, Buda i Isus jednako poučavali valjanim putovima do Boga.

VIDI OVO: Je li Isus Krist jedini put do Boga?

Ipak, oko 60% ove skupine reklo je da dijele svoju vjeru s nekim drugim barem jednom godišnje s namjerom da ih preobrate.

Istraživanje je također pokazalo da je među glavnim razlozima koje navode nanovo rođeni kršćani za to da drugima ne govore o svojoj vjeri prihvaćanje pluralizma. Na pitanje zašto ne dijele svoja uvjerenja s drugima, nanovo rođeni ispitanici su odabrali “Oni mogu doći u raj kroz svoja različita vjerska uvjerenja”, “Ne bismo trebali nametati svoje ideje drugima” i “Biblija nam kaže da ne sudimo drugima”.

Dominantnost pluralizma u društvu
Snimka zaslona: YouTube

Dominantnost pluralizma u društvu

“Na prvi pogled ovo može izgledati iznenađujuće. Ali u kulturi u kojoj je pluralizam dominantan dio svih religijskih skupina, to počinje imati smisla. A pluralistički su razlozi bili dominantni, privlačeći oko dvije trećine stanovništva iz svih vjerskih skupina”, rekao je Steve Cable, viši potpredsjednik Probe Ministries, u svojoj analizi podataka.

VIDI OVO: Čemu služi evangelizacija ako je Bog unaprijed odredio osobe koje će spasiti?

Dodao je: “Bog nam neće nametnuti pomirenje. Možemo odabrati da odbijemo Njegovu milost. Ali kao što nam Pavao kaže u Rimljanima: ‘Kako da vjeruju u onoga za koga nisu čuli?’ Ako mislimo da možemo odbaciti svoju odgovornost da svjedočimo drugima, ne razumijemo Božju milost i našu ulogu kao građana neba koji žive na ovoj Zemlji.”

NAJNOVIJE!