“Hramovi prazni, a trgovački centri puni”: Pravoslavni teolog o “amerikanizaciji” Božića

Pravoslavni vjernici Božić slave 7. siječnja, a suštinu ovog blagdana za pojasnio je pravoslavni teolog Nebojša Lazić.

Nebojša Lazić gostovao je u petak 5. siječnja na televiziji “PRVA” gdje je govorio o Božiću, jednom od dva najveća kršćanska blagdana. Govorio je o tome zašto je važan božićni post koji je započeo 28. studenoga, a završio je sinoć u ponoć.

“Izgubili smo smisao Božića. Božić znači da se Bog rodio. Svi blagdani prije Božića, Djetinjci, Oci, Materice imaju upravo taj obiteljski smisao slavljenja Božića, kada nas veže ljubav, a razdvojeni smo kada držimo nešto jedni protiv drugih. Dakle, Božić moramo svečanije slaviti“, rekao je teolog Lazić.

Od stola je važnije tko je oko njega, napominje Lazić. Da se, kako kaže, “ljubav prema Bogu izražava ljubavlju prema bližnjima”.

“Koliko god je bitan stol, važniji su ljudi za stolom. To je najvažnije, da ljubav prema Bogu pokazujemo kroz ljubav prema bližnjima. Amerikanizirali smo se, očekujemo petarde i pucnjeve za vrijeme blagdana.

Umjesto punih crkava za Božić, Badnjak, puni su nam trgovački centri… Uz dužno poštovanje, ne trebamo se međusobno otuđivati. Pogotovo u ovom svijetu kada nedostaje empatije, kada smo sve počeli gledati kroz statistiku, kroz, eto, tolike ljude, te ratove, sve ovo što se događa u svijetu…

Sve je postalo brojka, statistika. Toliko je umrlo u Gazi, toliko u Ukrajini. Gubimo taj bogočovječanski odnos prema čovjeku. Taj čovjek koji je umro, taj čovjek koji je gladan Božića, nečiji je otac, također je i sin Božji.

Razumijete li? I kada Božić obilježavamo humanistički, kršćanski, ako se već nazivamo kršćanima, moramo imati takav pristup da bismo bili kršćani“, rekao je Lazić.

Objasnio je i kako treba dočekati ljude koji na Badnji dan i Božić ulaze u kuću. Suština je u ljubavi, ističe Lazić u nekoliko navrata.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!