Evo kada počinje zimsko računanje vremena

Još nije ukinuto ljetno i zimsko računanje vremena i uvedeno jedinstveno. Evo kada se kazaljke pomiču za jedan sat unatrag.

Vlada RH je donijela Uredbu prema kojoj ljetno računanje vremena u 2023. godini završava 29. listopada 2023., kada počinje zimsko računanje vremena. Na temelju te Uredbe se do 2026. godine određuje zimsko i ljetno računanje vremena.

Dakle, u noći između 28. i 29. listopada, u 3 sata ujutro, kazaljke sata se pomiču unatrag za jedan sat. Odnosno, vraćaju se na 2 sata ujutro.

Digitalni uređaji poput mobitela, satova i računala uglavnom će sami prebaciti vrijeme pa se ne moramo dizati usred noći da ih pomaknemo.

S obzirom na to da počinje zimsko računanje vremena, mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun struje, to jest struja će biti jeftinija od 21 sat do 7 ujutro, a prema višoj tarifi obračunavat će se od 7 do 21.

Iako je Europska unija još prije nekoliko godina najavljivala da će ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena i usvojiti jedinstveno, to se (još uvijek) nije dogodilo.

NAJNOVIJE!