Priča koja je ganula Hrvatsku: Mlada majka dobila i jetru i bubreg

Ova priča je mnoge ganula, jer je mlada majka dobila i bubreg i jetru u jednom danu. Trenutačno se nalazi na intenzivnom odjelu KBC-a Zagreb.

Operacija u kojoj je sudjelovalo više od dvadeset zdravstvenih djelatnika trajala je dulje od 8 sati.

Ne znajući da će se donor pronaći, Mileva Simetić Saliji je primila injekciju koja ju je trebala održavati na životu dok se ne pronađe donor, pišu 24 sata.

26-godišnja Mileva s obitelji živi u mjestu pored Pule i boluje od primarne hiperoksalurije, teške genetske bolesti jetre. Bolest koja joj je dijagnosticirana kao djetetu od četiri godine nakon porođaja uzela je maha.

“To je genetski poremećaj jetre, jetra luči previše oksilata i onda se formiraju kristali i kamenje, kamen koji napada najprije bubrege, poslije zglobove, kosti, sve druge organe, kosti, oči”, objasnila je Mileva početkom srpnja za Dnevnik Nove TV.

S obzirom na to da je rodom iz Bosne i Hercegovine, u Hrvatskoj nije imala pravo na transplantaciju jetre i bubrega iako u Istri živi pet godina, udana je i rodila je dijete. Mjesecima je čekala potvrdu MUP-a za dobivanje hrvatskog državljanstva. Nakon što je konačno dobila potvrdu, mogla je ići na transplantaciju.

Njezina agonija trajala je mjesecima i sada su joj liječnici konačno obavili transplantaciju koja će joj, svi su uvjereni, spasiti život.

NAJNOVIJE!