Roditelji u Dalmaciji ostavili djecu zaključanu u autima
Ilustracija: piqsels.com

Roditelji su u Dalmaciji po užasnim vrućinama ostavili svoju djecu zaključanu u autima, a vatrogasci iz vatrogasne postrojbe Split i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kaštela su jučer imali dvije intervencije spašavanja.

To se ubraja u kaznena djela povrede djetetovih prava za koje se dobiva i do 15 godina zatvorske kazne.

Naime, u Makarskoj je dijete ostalo zaključano u vozilu, a sve se dogodilo oko 17 sati i 26 minuta. Na intervenciji su bili spašavatelji iz JVP-a Makarska s jednim vozilom i tri vatrogasca, prenosi Dalmacija danas.

Također, slično se dogodilo i u Kaštel Lukšiću. I tako je dijete ostalo zaključano u vozilu, a vatrogasci su dojavu dobili oko 20 sati i 34 minute. Na terenu su bili spašavatelji iz DVD-a Kaštela s jednim vozilom i tri vatrogasca.

Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela Povreda djetetovih prava.

Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

Stres, užurbanost života i velik broj svakodnevnih obveza u današnje doba najčešći su uzroci zaboravljanja roditelja. Borba s pamćenjem se nerijetko manifestira tako da aktivnosti obavljamo automatski, ne posvećujemo im dovoljno svjesne pažnje, a kasnije se ne možemo sjetiti jesmo li nešto obavili ili nismo (isključili peglu ili štednjak).

Posebnu pažnju potrebno je usmjeriti na djecu, s obzirom na to da se tijekom ljetnih mjeseci događa sve veći broj nesretnih slučajeva, kada roditelji uslijed velikih temperatura i preopterećenosti obvezama ostave djecu samu u vozilu.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare