U Hrvatskoj sve više beskućnika: Iznenadit ćete se koliko ih trenutno ima

U Hrvatskoj je iz godine u godinu sve više beskućnika. Iznenadit će vas trenutna brojka.

Uzroci koji dovode do beskućništva su razni: od nezaposlenosti, ovisnosti, raspada obitelji … pa do zdravstvenih problema. Među njima su zastupljene sve skupine korisnika socijalne skrbi i starije osobe s psihičkim i intelektualnim poteškoćama, ali i branitelji.

Trenutno je u Hrvatskoj oko 2000 beskućnika

Predsjednik Hrvatske mreže za beskućnike, Zvonko Mlinar, prošli je mjesec izjavio da u Hrvatskoj ima oko 2000 beskućnika, a samo je 420 mjesta u prihvatilištima, dok ostali borave na javnim i napuštenim mjestima.

Broj beskućnika je u porastu, a razlog tome najčešće je rast cijena prehrane, režijskih troškova i stanarina, što je posebno izraženo u velikim gradovima: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Primjerice, na Glavnom kolodvoru u Zagrebu u objektima i napuštenim vagonima prenoći od 70 do 100 osoba. Tako Zagreb prednjači po broju beskućnika.

Sve više umirovljenika i starijih osoba

“Među njima je sve više umirovljenika, starijih osoba koji sticajem okolnosti završavaju na ulici”, kazao je. Napomenuo je i kako je minimalna socijalna naknada 1000 kuna, čime se ne mogu pokriti svi troškovi.

“Većina beskućnika koristi pučke kuhinje, no to je samo jedan obrok dnevno. Ostaju mu potrebe za ostale obroke, odjeću, obuću i higijenske potrepštine”, nabrajao je Mlinar.

NAJNOVIJE!