Islamisti napali i nasmrt pretukli 33-godišnjeg kršćanskog propovjednika

Islamisti su 6. rujna napali i nasmrt pretukli 33-godišnjeg kršćanskog propovjednika, koji je tijekom događaja u istočnoj Ugandi vodio muslimane kršćanskoj vjeri u Krista.

Nakon evangelizacijskog okupljanja u gradu Kituuti, Philip Bere je napadnut i ubijen dok se vraćao na biciklu u Katiryo, u okrugu Kibuku. Očevidac je rekao da su napadači koristili veliki kamen kako bi ga napali i skinuli s bicikla.

Mudenya Sirasi, koji je asistirao Bereu tijekom evangelizacije, bio je s njim dok su se približavali Katiryu na cesti Kataka-Katiryo. Sirasi je izvijestio da je mnogo ljudi prihvatilo Krista tijekom događaja, uključujući i muslimane.

Meta zasjede

Dvojica evangelizatora su bila meta zasjede oko 19:40 sati.

“Čuli smo ljude kako razgovaraju s obje strane ceste u obližnjem grmu, govoreći: ‘Oni su ti koji su danas preobratili naše članove – oni ne bi trebali živjeti, već biti ubijeni'”, izjavio je Sirasi za Morning Star News.

“Niotkuda, jedan čovjek koji je bio stacioniran ispred nas zgrabio je naš bicikl na kojem smo se vozili i udario Berea tupim predmetom po leđima.”

Bere je pao, a Sirasi je uspio pobjeći i sakriti se ispod mosta. “Mogao sam vidjeti kako napadači brutalno napadaju mog prijatelja”, rekao je Sirasi. “Jedan od napadača ga je pogodio velikim kamenom pretrpio je teške ozljede.”

Tijelo u lokvi krvi

Kada su napadači otišli, Sirasi je pronašao Bereovo tijelo u lokvi krvi. Upozorio je druge kršćane i obavijestio policiju koja je odnijela tijelo u bolnicu radi obdukcije.

Pastor iz Bereove crkve, koji nije imenovan iz sigurnosnih razloga, izjavio je da su policijski službenici u postaji Katiryu u Kibuku uzeli izjave o ubojstvu evangelizatora i da tragaju za ubojicama koje su se skrile.

“Naš evangelizator je ubijen zbog svoje strasti prema propovijedanju Radosne vijesti Isusa Krista, posebno muslimanima”, rekao je pastor Morning Star Newsu.

Bere je bio poznat po svojoj evangelizacijskoj aktivnosti među muslimanima u Buseeti, Lwatami, Katiryou i drugim dijelovima istočne Ugande.

Ovaj napad predstavlja najnoviji u nizu napada i progona kršćana u Ugandi, što je dokumentirala Morning Star News.

Ustav Ugande i drugi zakoni jamče vjersku slobodu, uključujući pravo na propovijedanje vlastite vjere i prijelaz s jedne vjere na drugu. Muslimani čine manje od 12 posto stanovništva Ugande, s visokom koncentracijom u istočnim dijelovima zemlje.

NAJNOVIJE!