Izraelska policija uhitila ortodoksne Židove koji su pljuvali na kršćanske hodočasnike u Jeruzalemu

Incidenti pljuvanja bili su usmjereni na svećenike i hodočasnike u Jeruzalemu.

Policija u Izraelu uhitila je pet ortodoksnih Židova u srijedu zbog navodnog pljuvanja kršćanskih hodočasnika u starom gradu Jeruzalema, izvijestio je Times of Israel.

Incidenti pljuvanja bili su usmjereni na svećenike i hodočasnike u Starom gradu, koji su sudjelovali u događajima obilježavanja dana Sukota ili Blagdana sjenica.

Jedan incident snimljen u ponedjeljak uključivao je skupinu azijskih vjernika koji su popljuvani dok su prolazili pored skupine Židova – uključujući djecu – dok su nosili veliki križ iz crkve.

U drugom incidentu, četiri ortodoksna Židova uhvaćena su na videu kako pljuju na ulazu u crkvu tijekom židovske procesije u Starom gradu, piše Times of Israel.

Ortodoksni Židovi na snimci pljuju u smjeru ulaza u crkvu

Na toj snimci se vidi nekoliko sudionika procesije kako zastaju i pljuju u smjeru ulaza u crkvu.

Policija je priopćila da su uhićenja rezultat “posebnog istražnog tima” koji je osnovao glavni dužnosnik jeruzalemskog okruga, nadzornik Doron Turgeman, kako bi se “pozabavili fenomenom pljuvanja i izražavanja mržnje u Starom gradu prema kršćanima”.

Uz to, koristeći i “otvorena i prikrivena” sredstva, istražna jedinica je razmatrala potencijalno nametanje “administrativnih kazni” za svakoga tko je uključen u “iskazivanje mržnje prema bilo kome, Židovima, muslimanima ili kršćanima u Starom gradu i bilo gdje drugdje u Jeruzalemu”.

Turgeman je u izjavi dodao: “Oni koji to čine imaju ozbiljan problem prije svega u obrazovanju, svjetonazoru i poštovanju drugih. Osuđujemo ružnu pojavu koja šteti jedinstvenoj strukturi života koja postoji na ovom području dugi niz godina.”

Pljuvanje su osudili izraelski političari, uključujući premijera Benjamina Netanyahua i ministra vanjskih poslova Eli Cohena – koji su rekli da “fenomen ne predstavlja vrijednosti judaizma“. Međutim, drugi vjeruju da organi za provođenje zakona problem čine značajnijim nego što jest.

NAJNOVIJE!