Skandal u Crkvi: Kardinalu prijeti zatvorska kazna zbog korupcije

Vatikanski tužitelj je na suđenju kardinalu Angelu Becciu pozvao sud da ga proglasi krivim zbog korupcije i kazni zatvorskom kaznom.

Radi se o jednom od najvećih suđenja u povijesti Vatikana. Kardinal Becciu, nekoć zamjenik državnog tajnika, prvi je kardinal kojemu se sudi u tom gradu-državi. Tužitelj želi da ga se kazni kaznom zatvora od sedam godina i tri mjeseca.

Odluka suda očekuje se krajem godine, nakon ljetne stanke i dodatnih ročišta koja uključuju oštećene strane, među kojima je i Vatikanska banka.

Kardinalu Becciu i još devetero suoptuženih sudi se u investicijskom skandalu u kojem je crkvenim novcem kupljena vila u luksuznoj londonskoj četvrti Chelseaju, a za nekretninu, provizije i ostale usluge navodno je plaćeno nekoliko stotina milijuna eura.

Tužitelj Alessandro Diddi je na suđenju započetom prije dvije godine pokušao dokazati da su kardinal i suoptuženi krivi za zlouporabu položaja, pranje novca, prevaru, pronevjeru i korupciju.

Gubitaški posao s nekretninama u Londonu odrađen je, među ostalim, i sredstvima Državnog tajništva Svete Stolice. Svi optuženi negiraju bilo kakvu krivnju.

Kardinal smatra da je radio na dobrobit Crkve

Prije zahtjeva tužitelja, kardinal je rekao da je povrijeđen načinom na koji ga je Diddi ocrnio kao “zlokobnu” osobu.

“Uvijek sam radio na dobrobit Crkve i njoj sam posvetio svoj cijeli život. Nevin sam i nikada nisam ukrao ni centa niti obogatio sebe ni članove svoje obitelji”, rekao je Becciu.

Nakon što je otpušten iz Državnog tajništva, Becciu je lišen “prava koja mu pripadaju kao kardinalu” te nakon smrti pape Franje ili njegovog odreknuća neće imati pravo ući u tajnu konklavu za izbor sljedećeg pape.

Becciu je suoptužen za veliku financijsku štetu nastalu spekulacijskom kupovinom bivše Harrodsove zgrade u londonskom Kensingtonu, na Sloaneovoj aveniji 60.

Dok je Becciu, koji tada još nije bio kardinal, bio zamjenik državnog tajnika i nadležan za financijske operacije Državnog tajništva, Vatikan je tu zgradu kupio 2014. kao “odličnu investiciju” za 300 milijuna sterlinških funti.

Među optuženima su, uz Becciu, bivši šefovi vatikanske financijske obavještajne zajednice i dva talijanska brokera. Optužene su i četiri tvrtke povezane s pojedinim optuženicima – dvije iz Švicarske i po jedna iz Sjedinjenih Država i Slovenije.

NAJNOVIJE!