Katolička škola otpustila učitelja koji živi u istospolnom braku

Katolička škola u Sjevernoj Karolini bila je unutar svojih zakonskih prava da otpusti učitelja na zamjeni jer je bio u istospolnom braku, presudio je savezni žalbeni sud.

Tročlano vijeće prizivnog suda 4. američkog okruga presudilo je u srijedu da katolička srednja škola u Charlotteu može otpustiti Lonnie Billard jer se oženio za muškarca.

Okružna sutkinja Pamela Harris, koju je Obama imenovao, autorica je mišljenja većine, zaključivši da je katolička škola zaštićena “službenom iznimkom”, napominjući da je Billardovo zapošljavanje uključivalo inherentno vjerski element.

Vijeće je preinačilo presudu nižeg suda u korist Billarda i vratilo slučaj na okružni sud, s uputama da donese presudu u korist katoličke srednje škole, prenosi Christian Post.

Okružni sudac Robert B. King, Clintonov imenovan, napisao je mišljenje u kojem se složio s presudom, ali se djelomično protivio. On vjeruje da se slučaj mogao odlučiti na temelju vjerskog izuzeća predviđenog federalnim Zakonom o građanskim pravima iz glave VII.

Luke Goodrich, potpredsjednik i viši savjetnik pravne skupine za vjersku slobodu Becket, koji je pomogao predstavljati katoličku školu, objavio je izjavu kojom slavi presudu.

“Vrhovni sud je bio kristalno jasan po ovom pitanju: katoličke škole imaju slobodu birati učitelje koji u potpunosti podržavaju katoličko učenje”, rekao je Goodrich. “Ovo je pobjeda za ljude svih vjera koji cijene slobodu prenošenja svoje vjere sljedećoj generaciji.”

Američka unija za građanske slobode, ACLU Sjeverne Karoline i Tin Fulton Walker & Owen, koji su zastupali Billard, objavili su zajedničku izjavu u kojoj osuđuju odluku panela.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!