Kenija zabranila djelovanje pet crkava zbog sumnji za poticanje na smrt putem izgladnjivanja

Kenija je donijela odluku o zabrani rada pet crkava, među kojima je i ona koju vodi vođa kulta pod sumnjom za poticanje na smrt više od 400 sljedbenika putem izgladnjivanja.

Licenca Good News International Ministries, čiji je osnivač i vođa samoproglašeni pastor Paul Nthengea Mackenzie, poništena je 19. svibnja. To je prenio tajnik društava putem službenog glasnika, potvrdila je AFP agencija.

Navodno, Mackenzie je poticao svoje sljedbenike da umiru od gladi kako bi “susreli Isusa”. Ova je situacija duboko potresla stanovnike Kenije.

Neke žrtve su zadavljene pretučene ili ugušene

Iako se vjeruje da je glad uzrok smrti, službene obdukcije su otkrile da su neke žrtve, uključujući i djecu, bili zadavljeni, pretučeni ili ugušeni.

Vlasti su također zabranile aktivnosti molitvenog centra New Life, kao i crkve koja je bila pod vodstvom tv evangelizatora Ezekiel Odera. Odero je navodno bio povezan s Mackenziejem i nalazi se pod istragom zbog niza optužbi, uključujući ubojstvo, poticanje na samoubojstvo, radikalizaciju i pranje novca.

U travnju je Odero uhićen nakon otkrića ljudskih ostataka u šumi blizu Malindija, za koje se vjeruje da pripadaju sljedbenicima Mackenzieja. Iako su tužitelji povezali ova dva vođe propovjednika, Odero je pušten uz jamčevinu u svibnju.

Mackenzie je i dalje u pritvoru, a prošlog je tjedna njegov pritvor produžen za još 47 dana dok traje istraga.

Mračne okolnosti su uzrokovale stroži nadzor vlasti

Ove mračne okolnosti, koje su nazvane “masakr u šumi Shakahola”, potaknule su vladu da naglasi potrebu za strožim nadzorom nad manjim religijskim zajednicama.

Kenija, koja je većinski kršćanska zemlja, broji više od 4.000 registriranih crkava. Pokušaji regulacije nekih od njih koji su povezani s kriminalnim aktivnostima, a često propovijedaju evanđelje prosperiteta, naišli su na otpor. Neki smatraju da takvi napori podrivaju ravnotežu između crkve i države.

U lipnju je Joseph Buyuka, optužen zajedno s Mackenziejem za organiziranje smrti 337 sljedbenika, preminuo u policijskom pritvoru nakon štrajka glađu. Dvojica drugih osumnjičenika su se razboljela, vjerojatno zbog istog razloga.

Vlasti su dosad ekshumirale više od 300 tijela iz šume.

NAJNOVIJE!