Kina pojačava vjersku represiju: Uhićuje svećenike, uklanja križeve

Kina je posljednjih tjedana intenzivirala gušenje crkvenih aktivnosti, od pastoralnih aktivnosti do vjerskih službi. Čak se uhićuju svećenici.

Kao dio toga, križevi su uklonjeni, neki svećenici su uhićeni ili držani u administrativnom pritvoru samo zbog prakticiranja svoje vjere, a mjesta bogoslužja su prisiljena poduprijeti kampanju “siniziranja” u skladu s ideologijom predsjednika Xi Jinpinga.

Novi zakon uskoro će stupiti na snagu s dodatnim ograničenjima

Prema novim pravilima koja stupaju na snagu 1. rujna, samostani, hramovi, džamije, crkve i drugi vjerski objekti bit će pod strožom kontrolom. Veze s inozemnim organizacijama bit će zabranjene, a vjerske skupine morat će prenositi domoljubno obrazovanje svojim članovima.

Kineski kršćanski blog izvijestio je o uhićenju svećenika Parka Guangzhea iz kršćanske crkve New Life u Nanningu, Guangxi, autonomnoj regiji u južnoj Kini, na granici s Vijetnamom.

Svećenik je zadržan 15 dana pod mjerom “administrativnog pritvora” nakon što je optužen za korištenje vjere za “remećenje društvenog poretka”.

Wenzhou – uklonjeni križevi

U međuvremenu, vlasti u Wenzhou, gradu na istočnoj obali Kine, spremne su ukloniti križeve s pročelja crkava – nešto što su činile u prošlosti.

Dana 3. kolovoza, crkva u Dongqiaou je obaviještena da će njezin križ biti uklonjen; crkveni su vođe odgovorili pozivajući vjernike da se mole protiv uklanjanja.

Lokalni svećenik rekao je ChinaAidu, pod uvjetom anonimnosti zbog straha, da bi se mogao pojačati “demonski vjetar”, s učinkom “uklanjanja križeva”.

Lokalni dužnosnici u gradu Shanxi, okrugu Yongjia i okrugu Lucheng naredili su uklanjanje brončanih ploča s vrata i zidova na kojima je pisalo “Isus”, “Krist”, “Jahve” i “Emanuel”.

“Siniziranje” bogoslužja

U ostvarivanju svojih ciljeva, Komunistička partija Kine (KPK) priprema se za donošenje represivnijeg zakonodavstva. U smjernicama se kaže da upravitelji vjerskih objekata moraju biti temeljito provjereni od strane službenika za vjerska pitanja te da moraju “voljeti domovinu i podržavati vodstvo Komunističke partije Kine i socijalističkog sustava”.

Nova pravila dio su tekuće političke kampanje za “siniziranje” vjerskih aktivnosti, piše AsiaNews.

Vjerski vođe moraju voditi dosjee o osoblju i članovima, te pojedinosti o njihovim vjerskim i društvenim aktivnostima i svim kontaktima s inozemnim organizacijama ili pojedincima.

Pravila zabranjuju strane donacije, ali i zabranu podučavanja od stranih vjerskih skupina ili institucija.

Govoreći za Radio Free Asia (RFA), Chang Chia-lin, profesor na Institutu kontinentalne Kine na Sveučilištu Tamkang u Tajvanu, rekao je da novi regulatorni okvir predstavlja pobjedu politike nad duhovnošću.

NAJNOVIJE!