Kršćani se suočavaju s uznemiravanjem u više od 160 zemalja

U alarmantnom trendu, kršćani se suočavaju s uznemiravanjem u više u 160 zemalja, prema sveobuhvatnoj studiji u 190 zemalja koju je objavio Pew Research Center. 

Studija je pokazala da su i vladine radnje i društvena neprijateljstva pridonijeli uznemiravanju vjerskih skupina, prenosi Christian Post.

Državna ograničenja religije dosegla su najvišu razinu svih vremena, s 183 zemlje koje su nametnule različite oblike ograničenja, što je najveći broj od početka istraživanja 2007. godine.

Kršćani, kao najveća religijska skupina na globalnoj razini, suočeni su s uznemiravanjem u različitim oblicima, od pogrdnih izjava do fizičkog nasilja.

Studija je pokazala da su kršćane maltretirale vlade u 160 zemalja, što je povećanje u odnosu na 155 u 2020. godini. Ovo uznemiravanje kretalo se od suptilnih oblika diskriminacije do otvorenog nasilja i ugnjetavanja.

Muslimani su bili izloženi uznemiravanju u 141 zemlji, što je pad u odnosu na 145 u 2020.

Židove su maltretirale vlade i društvene skupine ili pojedinci u 91 zemlji 2021., što je pad u odnosu na 94 zemlje 2020., što je treći najveći ukupni broj od bilo koje vjerske skupine, navodi se u studiji, ističući da Židovi čine samo 0,2% svjetske populacije.

Što se tiče fizičkog uznemiravanja, koje je uključivalo oštećenje imovine, napade na ljude, pritvaranja, raseljavanja i ubojstva, studija je izvijestila o incidentima u 137 zemalja, au 100 od njih vlade su bile glavni počinitelji.

Europa ima najveći udio zemalja koje su prijavile imovinsku štetu povezanu s religijom, s incidentima poput zatvaranja 21 džamije u Francuskoj i napada na katolička i židovska mjesta u Poljskoj.

Fizički napadi na pojedince zbog njihovih vjerskih uvjerenja prijavljeni su u 91 zemlji. Na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi napadi su bili posebno rasprostranjeni, sa 75% zemalja u regiji koje su prijavile takve incidente, uključujući raketni napad na džamiju sa sunitskom većinom u Jemenu.

Vladina ograničenja vjere – zakoni, politike i radnje državnih dužnosnika koji ograničavaju vjerska uvjerenja i običaje – dosegnuli su novi vrhunac na globalnoj razini.

NAJNOVIJE!