Kršćani u Nigeriji u strahu od novih napada nakon masakra na Božić

Kršćani u nigerijskoj državi Plateau žive u strahu od novih napada nakon razornog masakra na Božić.

Broj mrtvih u masakru kršćana u danima koji su prethodili Božiću dosegao je gotovo 200, no to još nije konačna brojka.

Otprilike 80 zajednica bilo je na meti između 23. i 28. prosinca dok su kršćani diljem svijeta slavili Kristovo rođenje.

Napadi se pripisuju radikaliziranim Fulani stočarima.

Osim ubijanja seljana, napadači su zapalili crkve, skladišta kukuruza i klinike. Zgrade koje su pripadale muslimanima ostale su netaknute, prenosi Christian Today.

Release International, koji podupire progonjene kršćane diljem svijeta, rekao je da su primljeni obavještajni podaci o planovima za daljnje napade u državi Plateau i da je područje i dalje u stanju visoke pripravnosti.

“Ovi najnoviji napadi tempirani su da unesu strah u kršćane na Božić”, rekao je izvršni direktor Releasea Paul Robinson.

Nigerija je bila jedna od zemalja istaknutih u Releaseovom izvješću koje predviđa porast nasilja nad kršćanima u toj zemlji 2024.

Katolička služba Aid to the Church in Need (ACN), priopćilo je da su božićni napadi bili “dobro koordinirani i namjerni, posebno usmjereni na kršćanske zajednice”.

Područja Pushit i Bokkos primila su pisana upozorenja o napadu u kojima je pisalo da kršćani “neće slaviti Božić”.

Release je rekao da sigurnosne službe nisu postupile po sličnim upozorenjima prije masakra 2018., ali ovaj put je vojska intervenirala nakon što je upozorena na napad u Bokkosu, spriječivši tom prilikom gubitak života.

Nigerijski partneri Releasea kažu da “obavještajni podaci pokazuju da su napadači odlučni nastaviti s pustošenjem”.

NAJNOVIJE!