Kršćani u Pakistanu ‘žive u strahu’ nakon spaljivanja Kurana u Švedskoj

Kršćanska zajednica u Pakistanu živi u strahu i traži molitve usred prijetnji sigurnosti nakon kontroverznog prosvjeda protiv islama u Švedskoj u kojem je spaljen Kuran.

Nakon što je irački kršćanski imigrant zapalio primjerak islamske svete knjige ispred džamije u Stockholmu tijekom muslimanskog praznika Eid al-Adha, događaj je izazvao globalnu osudu.

U Pakistanu, premijer Shehbaz Sharif pozvao je na prosvjedni dan koji bi se održao u petak, istovremeno s raspravom u parlamentu o spaljivanju Kurana.

Centar za pravnu pomoć, pomoć i nagodbu (CLAAS), organizacija koja pruža pravnu i praktičnu pomoć progonjenim kršćanima u Pakistanu, izrazila je žaljenje zbog prosvjeda i istaknula da se kršćanska zajednica suočava s povećanim prijetnjama crkvama i zajednicama, unatoč tome što su jasno osudili spaljivanje Kurana.

Ekstremističke skupine prijete kršćanima

Prema CLAAS-u, ekstremistička skupina Lashkar-e-Jhangvi (LeJ) izdala je pozive za nasilnu odmazdu protiv pakistanskih kršćana, uključujući napade na crkve i terorističke napade bombaša-samoubojica.

Glasnogovornik Naseer Raisani navodno je upozorio da “nijedna crkva ili kršćanin neće biti sigurni u Pakistanu”.

Nasir Saeed, direktor CLAAS-UK, izjavio je da pakistanski kršćani žive u strahu nakon ovog događaja te je pozvao pakistansku vladu da zaštiti kršćansku manjinu u zemlji. Također je apelirao na međunarodnu zajednicu da hitno poduzme mjere kako bi osigurala sigurnost kršćana u suradnji s pakistanskim vlastima.

“Sada je ključno da pakistanska vlada poduzme odgovarajuće mjere kako bi osigurala sigurnost i zaštitu kršćanske zajednice, njihovih domova i crkava”, izjavio je Saeed.

Također je istaknuo da se često pretpostavlja da su pakistanski kršćani povezani sa Zapadom, što ih čini ranjivima svaki put kada se slični incidenti dogode u zapadnim zemljama.

Apelirao je na globalnu Crkvu da uključi pakistanske kršćane u svoje molitve.

“Nesretno je da, unatoč činjenici da su kršćani pružili podršku pri osnivanju Pakistana prije 75 godina, još uvijek se smatraju strancima i uskraćuju im se temeljna građanska prava”, zaključio je.

“Sve to ide protiv principa koje je zagovarao osnivač Pakistana, Quaid i Azam Muhammad Ali Jinnah.”

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare