Kršćani u Svetoj zemlji ‘očajni’ zbog nedostatka posla i porasta vjerske mržnje

Kršćani u Svetoj zemlji su ‘očajni’ zbog nedostatka posla i novca da plate svoje režije dok sve veći sukobi i napetosti guraju regiju u krizu bez presedana.

Došlo je do porasta djela vjerske mržnje, a Katolička dobrotvorna organizacija Pomoć Crkvi u nevolji (ACN) upozorava da su kršćani suočeni s prijetnjama te da su bili prisiljeni skrivati ​​svoj vjerski identitet.

Izvori ACN-a, koji su tražili da ostanu anonimni iz sigurnosnih razloga, opisali su koliko se kršćana na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu suočava s financijskom propašću, s nezaposlenošću od rekordnih 72 posto.

Situacija za kršćane posebno je očajna jer većina njih radi u sektoru turizma koji je u zastoju od početka sukoba.

Probleme pojačavaju masovna otpuštanja i stroga ograničenja slobode kretanja.

Izvor je rekao za ACN da kršćane “nošenje križa može dovesti u nevolju”.

“Ponekad morate skrivati ​​svoj identitet u vlastitoj domovini kako biste izbjegli probleme. Prisutnost skupina sa sve radikalnijim elementima na tom području čini našu situaciju još težom.”

U Jeruzalemu su se ponavljali slučajevi verbalnog zlostavljanja svećenika, kao i kršćanskih i drugih vjerskih hodočasnika.

Početkom veljače dvojica mladića pljunula su benediktinskog opata Nikodemusa Schnabela iz crkve Uznesenja Marijina.

Kao odgovor na sve veću krizu s kojom se kršćani suočavaju, ACN je osigurao hitnu pomoć – kupone za hranu, lijekove koji spašavaju život i pomoć s troškovima stanovanja i školarinama – za 3448 kršćana diljem Svete zemlje koji su izgubili sredstva za život.

Dobrotvorna organizacija je također poduprla programe obuke i stažiranja za 62 mlada i ranjiva kršćana u Latinskom patrijarhatu Jeruzalema, koji uključuje Gazu, Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem.

NAJNOVIJE!