NaslovnicaVijestiKršćanin u Pakistanu osuđen na vješanje pod optužbom za bogohuljenje

Kršćanin u Pakistanu osuđen na vješanje pod optužbom za bogohuljenje

Kršćanin u Pakistanu osuđen je na vješanje pod optužbom za bogohuljenje, nakon što je primio karikaturu proroka Muhameda.

Noman Masih uhićen je 2019., a suđenje je završilo u siječnju, ali je pravnom sustavu trebalo gotovo četiri godine da mu izrekne kaznu.

Smatra se da je to prvi put da su novi pooštreni zakoni protiv bogohuljenja rezultirali smrću kršćanina.

U siječnju je Nacionalna skupština jednoglasno donijela amandman na prijedlog zakona o kaznenim zakonima, povećavajući kaznu za vrijeđanje drugova, supruga i članova obitelji proroka Muhameda s tri na deset godina zatvora.

Pakistanski zakoni o bogohuljenju kriminaliziraju svakoga tko vrijeđa islam, uz kazne koje uključuju smrtnu kaznu i doživotni zatvor.

Vjeruje se da čovjek koji je Masihu poslao karikaturu – musliman – nije dobio nikakvu kaznu, javlja Vatikanska novinska agencija.

Drugi je čovjek također primio slike te se očekuje da će dobiti istu kaznu.

Crtane karikature su poslane putem WhatsAppa, servisa za razmjenu poruka koji automatski preuzima slike na vaš telefon po primitku, bez obzira na to želite li ih zadržati ili ne.

Masih kaže da se njegovi odvjetnici nadaju žalbi na kaznu, podižući pitanje na Visoki sud u Lahoreu.

Manje od dva posto pakistanskog stanovništva su kršćani i oni su i dalje na meti poznatih pakistanskih zakona protiv blasfemije.

Prošlog mjeseca 12-godišnjak i 18-godišnjak upućeni su na izdržavanje zatvorske kazne nakon što su psiću dali ime po poznatom boksaču Muhammadu Aliju.

Negiraju čak i posjedovanje psa.

Godine 2019. dobrotvorna organizacija Open Doors osudila je tretman Stephena Masiha, koji je bio žrtva lažnih optužbi za bogohuljenje nakon svađe sa svojim muslimanskim susjedima.

Slučaj je potaknuo akciju Ujedinjenih naroda, koji su 2021. objavili izjavu u kojoj su pozvali na njegovo hitno puštanje na slobodu i nazvali suđenje “duboko alarmantnim”.

Nakon tri godine zatvora, na kraju je pušten uz jamčevinu.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare