Kršćanski liječnik u Nigeriji ubijen mačetom

Kršćanski liječnik ubijen je u napadu mačetom na njega i vozača njegovog motocikla 17. listopada u državi Nasarawa u Nigeriji.

Teroristi su napali dr. Stephena Angbasa, voditelja bolnice Angbas u gradu Lafiji, oko 16 sati dok se vraćao sa svoje farme u okrugu Awe, u južnom dijelu države, rekao je stanovnik tog područja Jackson Habila u tekstualnoj poruci Jutarnje vijesti.

Angbas je bio član Evangeličke reformirane Kristove crkve, rekao je Habila.

Policijski glasnogovornik Rahman Nansel iz Zapovjedništva državne policije Nasarawa rekao je u izjavi za medije da je vozač komercijalnog motocikla Angbasa, Mikailu Dahiru, ranjen u napadu na cesti Jangargari-Awe.

Očevici su za novinsku kuću Punch izvijestili da su ih napadači napali mačetama te da je Dahiru hitno prebačen u obližnju bolnicu na liječenje s teškim ranama, piše Morning Star News.

Nije jasno je li napad bio vjerski motiviran, iako je jeziva priroda napada bila slična onoj nigerijskih terorističkih napada na kršćane. Punch je upućivao na to da je pljačka mogla biti motiv, iako ni mediji ni policija nisu naznačili da je novac ukraden.

Država Nasarawa pretrpjela je sve češće napade pastira Fulani i drugih terorista koji su se uselili u državu. Od 24. travnja do 29. travnja, pastiri Fulani ubili su 12 kršćanskih farmera u Ajimaki, okrug Doma, u napadu tamo iu 13 drugih sela.

Do sredine ožujka, oružani napadi pastira Fulani na pretežno kršćanske zajednice u državi Nasarawa ostavili su više od 200 mrtvih i uništili domove i farme, prema Ajiri Afo Development Association sa sjedištem u Nasarawi.

Nigerija je bila prva u svijetu po broju kršćana ubijenih zbog svoje vjere 2022. godine, s 5014 mrtvih, prema izvješću Open Doorsa za 2023.

NAJNOVIJE!