Kršćanski veteran optužen za zločin iz mržnje zbog uništavanja kipa Sotone

Veteran kršćanske mornarice suočava se s optužbom za zločin iz mržnje nakon što je uništio idol Sotonističkog hrama postavljen na Kapitolu države Iowa u SAD-u.

Tužitelji okruga Polk unaprijedili su optužbu protiv Michaela Cassidyja u optužbu za zločin iz mržnje.

“G. Cassidy je demontirao Bafometov oltar 14. prosinca na Kapitolu države Iowa i uništio pokrivalo za glavu, prema izvješću Državne patrole Iowe”, objavio je ured tužitelja u utorak u priopćenju za javnost.

“Na temelju informacija od žrtava, cijena zamjene ili popravka imovine je između 750 i 1500 dolara. Taj bi iznos djelo učinio kaznenim djelom trećeg stupnja, teškim prekršajem, prema članku 716.5 zakona Iowe.”

Kip je postavljen u blizini jaslica u glavnom gradu države. Dok su neki republikanci, poput guvernera Floride Rona DeSantisa, kritizirali prikaz, drugi, poput guvernera Iowe Kim Reynolds, rekli su da mora ostati gore i da je odgovor na sotonistički prikaz više slobode govora.

Cassidyju prijeti do pet godina zatvora za svoje postupke i/ili tisuće dolara novčane kazne ako bude osuđen. Optužnici će biti izveden 15. veljače.

Mornarički veteran, koji je iz Mississippija, ranije je izjavio kako ga je vjera motivirala da sruši idola.

“Svijet može reći kršćanima da pokorno prihvate legitimizaciju Sotone, ali nitko od osnivača ne bi razmotrio vladinu sankciju sotonskih oltara unutar zgrada Kapitola kao zaštićenih Prvim amandmanom”, rekao je Cassidy.

“Vidio sam ovu bogohulnu statuu i bio sam ogorčen”, rekao je Cassidy u prosincu prošle godine. “Moja je savjest zarobljena Božjom riječi, a ne birokratskim dekretima. I tako sam postupio.”

Mnogi konzervativci također su kritizirali optužbe za zločine iz mržnje.

“Sotonizam je doslovno zlo. Nije ‘zločin iz mržnje’ uništiti kip posvećen zlu”, napisao je anglikanski svećenik Calvin Robinson na X (ranije poznatom kao Twitter).

NAJNOVIJE!