Mladić (22) u Ugandi tragično ubijen jer je prešao s islama na kršćanstvo

U istočnoj Ugandi, oko dva tjedna nakon što je 22-godišnji mladić prešao na kršćanstvo, tragično je ubijen od strane seljaka jer je napustio islam.

Abudu Amisi, stanovnik sela Kasanvu u okrugu Pallisa, brutalno je izboden više puta dok se vraćao s tržnice u selu Kasasira West, gradskom vijeću Kasasira u okrugu Kibuku. Na putu prema bolnici, Amisi je preminuo od zadobivenih ozljeda, potvrđeno je od strane očevica.

Amisi je prihvatio kršćanstvo 22. lipnja nakon šest mjeseci učenja o ovoj vjeri. Ostavio je iza sebe suprugu i trogodišnjeg sina.

Prema kršćanskom vođi, čiji identitet nije otkriven iz sigurnosnih razloga, Amisi je bio povezan s muslimanskim misionarom koji je djelovao u okruzima Pallisa i Kibuku.

“Nakon što se obratio na kršćanstvo, Amisi je bio izuzetno zabrinut za svoj život zbog muslimanske zajednice u svom selu Kasanvu u okrugu Pallisa”, izjavio je vođa za Morning Star News.

“Crkva ga je smjestila u iznajmljenu kuću kako bi ga zaštitila, gdje je proveo sljedeća dva tjedna.”

U subotu, 8. srpnja, crkva je poslala dvojicu mladića da zajedno s Amisijem kupe hranu na tržnici u Kasasiri za seminar koji je bio namijenjen obuci budućih kršćanskih vođa.

Jedan od mladića je izjavio da su, po dolasku na tržnicu, sreli muslimana koji je izgledao kao da poznaje Amisija iz njegovog sela. Proveli su oko 10 minuta s njim prije nego što su nastavili prema tržnici.

Mladića su izboli nožem; Foto: Morning Star News

Mladića su nazvali izdajicom islama

“Nakon što smo kupili hranu, krenuli smo natrag prema crkvi”, izjavio je mladić, čiji identitet nije otkriven iz sigurnosnih razloga. “Oko 50 metara od tržnice, ljudi su počeli vikati i spominjati Amisijevo ime, nazivajući ga izdajicom islama. Tada su ga opkolili i počeli rezati dugim noževima po glavi, licu i vratu, te su mu slomili noge i šaku.”

Preplašeni mladići su pobjegli i pozvali pastora crkve koji je odmah obavijestio policiju. Policajci su brzo stigli na mjesto događaja.

“Hitno su pokušali spasiti Amisija, ali nažalost, već je bio prekasno. Pretrpio je teške ozljede i izgubio je previše krvi na putu do regionalne bolnice Mbale”, izjavio je pastor.

Tijelo Amisija prevezeno je u mrtvačnicu, gdje je ostalo jer su crkveni lideri strahovali od mogućih osvetničkih napada muslimana iz tog područja, prema izvorima.

Policija je pokrenula istragu i nastoji pronaći napadače.

Ovaj napad samo je jedan od mnogih slučajeva progona kršćana u Ugandi koje je dokumentirao Morning Star News.

Iako ustav Ugande i drugi zakoni jamče vjersku slobodu, uključujući pravo na propagiranje vlastite vjere i prelazak na drugu vjeru, tragični incident u istočnoj Ugandi podsjeća na potrebu za jačanjem zaštite vjerskih sloboda u zemlji.

Muslimani čine manje od 12 posto ukupnog stanovništva Ugande, ali su koncentrirani uglavnom u istočnim područjima zemlje.

NAJNOVIJE!