‘Bog je još uvijek živ’: Nigerijski kršćani ne gube nadu unatoč vjerskim progonima

Više kršćana je ubijeno zbog svoje vjere u Nigeriji nego u ostatku svijeta zajedno.

Fulani teroristi navodno su ubili stotine kršćana, raselili tisuće stanovnika i uništili gotovo 30 crkvenih zgrada u središnjoj Nigeriji od sredine svibnja.

Svećenik Timothy Daluk iz okruga Mangu rekao je za Morning Star News da su militantni fulani ubili 300 kršćana, raselili 30.000 stanovnika, uništili 28 crkvenih zgrada, 2.000 kuća i opljačkali 150 prikolica sa žitom u tom području.

Nigerija je na 6. mjestu po ukupnom progonu kršćana na svijetu

Zemlja se popela na šesto mjesto na Svjetskoj listi promatranja Open Door-a za 2023., koja rangira 50 zemalja s najgorim progonom kršćana.

“Progon s kojim se suočavaju kršćani u Nigeriji je ekstreman i često brutalno nasilan, jer islamski militanti i naoružani razbojnici napadaju sve nekažnjeno”, stoji u izvješću.

Nastavlja se: “Iako su svi civili izloženi prijetnjama i nasilju, kršćani su često posebno na meti zbog svoje vjere. Boko Haram i Islamska država zapadnoafrička provincija (ISWAP), na primjer, žele eliminirati prisutnost kršćanstva u Nigeriji. Više kršćana je ubijeno zbog svoje vjere u Nigeriji nego u ostatku svijeta zajedno.”

Stotine kršćana su terorizirane u okrugu Mangu, uključujući dva pastora koji su ubijeni prošlog tjedna.

Ubijeni kršćani u Nigeriji su uglavnom žene i djeca

“Kršćani koje su teroristi fulani ubili u selu Fungzai-Mangu uglavnom su žene i djeca; pokopani su u masovnu grobnicu u utorak, 16. svibnja”, rekao je svećenik Jacob Dashop za Morning Star News.

Pastor Amos Mohzo kaže da pokušava ohrabriti one koji su raseljeni nakon napada.

“Ovo je naše ohrabrenje za vas – ne bojte se”, rekao im je. “Vi koji ste živi, ​​ovo nije vrijeme za strah; slijedite upute zajednica i duhovnih vođa i budite hrabri. Gospodin će biti s vama.”

“Gospodin je vaša snaga i samo On može ispuniti vaše potrebe i očekivanja u ovom razdoblju”, nastavio je.

“Naše je oružje u Kristu”

Mohzo je savjetovao lokalnim svećenicima i pastorima da ohrabre i vjernike. “Nemojmo se nadati koliko oružja možemo dobiti da se obranimo, jer naše je oružje u Kristu”, rekao je.

U međuvremenu, drugi čelnici mole nigerijsku vladu da uskoči.

“Ovo je nesretna i besmislena situacija u kojoj se ubijaju nevini kršćani”, rekao je svećenik Stephen Baba Panya u izjavi za medije. “Mi, crkveni poglavari i duhovni oci, pozivamo vladu i sve sigurnosne agencije da odmah zaustave ovaj masakr koji je u tijeku i njegovo širenje na više zajednica.”

NAJNOVIJE!