Ovako izgleda Veliki petak u Jeruzalemu usred rata u Gazi

Brojni kršćani i ove godine obilježavaju Veliki petak u Jeruzalemu sudjelujući u procesiji na putu do Bazilike Svetog groba.

Usred meteža aktualnog rata u Pojasu Gaze, dirljiva i bezvremenska tradicija odvija se na drevnim ulicama starog grada Jeruzalema: ponizno svetkovanje Velikog petka od strane kršćanskih hodočasnika i članova svećenstva nastavlja se čak i tijekom tragične 2024. godine.

Tisuće svečano prolaze ulicom Via Dolorosa prema Bazilici Svetog groba, neki noseći drvene križeve, usred odjekujućih pjesama i himni, obilježavajući Kristovu patnju, u ritualu usklađenom s crkvenim kalendarom.

Via Dolorosa, vjerska ruta unutar jeruzalemskog starog grada, označava Isusov put do križa nakon presude Poncija Pilata.

Snimka zaslona: YouTube

Prema liturgijskom kalendaru, Veliki tjedan ove je godine započeo na Cvjetnicu, 24. ožujka, a završava na Uskrsnu nedjelju, 31. ožujka, a Veliki petak se obilježava danas. Pravoslavna crkva, prema svom računanju, obilježava Veliki petak 3. svibnja, a Uskrs pada u nedjelju, 5. svibnja.

Ove se godine kršćanski Veliki petak i židovski blagdan Pashe (Pesah) ne poklapaju, kao što je to ponekad slučaj, zbog “prijelazne godine” ili “Ibbur Shana” umetnute u židovski kalendar kako bi bio dosljedan.

Duž rute Via Dolorosa jeruzalemskog starog grada, hodočasnici se zaustavljaju na svakoj od 14 postaja, sudjelujući u ritualima koji obilježavaju događaje Kristovih patnji i Njegovog raspeća.

Konačno, putovanje kulminira u Bazilici Svetog groba, gdje katolici i pravoslavni kršćani (pa čak i neki protestanti) vjeruju da je Isus bio pokopan prije svog uskrsnuća na Uskrsnu nedjelju.

Ovdje, u posvećenom prostoru drevne bazilike, križni put završava blagoslovom kustosa Svete zemlje, dirljivim podsjetnikom na trajni značaj ovog hodočašća.

NAJNOVIJE!