Veliki Petak
Snimka zaslona: Vimeo

Veliki petak se kao termin ne spominje u Bibliji, no za kršćane diljem svijeta ovo je veliki dan. Znate li što se dogodilo na Veliki petak?

Danas se proučavaju događaji koji su se zbili onoga dana kada je Isus bio razapet (Matej 26., 27. poglavlje; Marko 14., 15.poglavlje; Luka 22., 23. poglavlje; Ivan 18., 19. poglavlje).

Nakon Posljednje večere, dok su učenici spavali u Getsemanskom vrtu, došli su vojnici i uhitili Isusa.

Tijekom noći uhićenja, Isus je odveden velikom svećeniku Kajfi gdje su se okupljali učitelji židovskog zakona i starješine.

Jedan od Isusovih učenika, Petar, slijedio ga je do dvorišta velikog svećenika. Ušao je i sjeo sa stražarima kako bi vidio ishod.

Glavari svećenički i cijeli sud tražili su lažne dokaze protiv Isusa kako bi ga mogli pogubiti. Ali nisu pronašli nijedan, iako su se javili mnogi lažni svjedoci. Konačno, dvoje su se pojavili i, nakon nekih ispitivanja, uspjeli osuditi Isusa na optužbe za bogohuljenje.

Što se dogodilo na Veliki petak?

Kao što je već spomenuto, Petar je sjedio u dvorištu i slušao što se događa. U tom je trenutku gomila mještana pomislila da su ga prepoznali i optužila ga da je Isusov sljedbenik.

VIDI OVO: Jeste li i vi doživjeli nešto slično kao Petar? Je li i vama pijetao otkrio stanje vašeg srca?

Bojeći se posljedica, Petar je negirao poznavanje Isusa tri puta. Upravo se u tom trenutku Petar sjetio riječi koje je Isus izgovorio: “Prije nego što se pijetao oglasi, tri puta ćeš me zatajiti.” Izašao je van i gorko plakao, pun srama.

Juda se objesio

Još rano ujutro, svi su glavari svećenički i starješine pravili svoje planove protiv Isusa. Vezali su ga, odveli ga i predali Ponciju Pilatu, rimskom upravitelju toga područja.

Kada je Juda vidio da je Isus osuđen, vratio je trideset srebrnjaka glavarima svećeničkim i starješinama koje su mu dali da ih obavijesti o Isusovoj lokaciji. Juda je bacio novac, a potom otišao i objesio se.

Je li Pilat proglasio Isusa Bogom
Foto: Wikipedia

Isus pred Pilatom

U međuvremenu, Isus je stao pred Pilata, a upravitelj ga je pitao o optužbama koje je protiv njega podigao židovski sud. Pilat je bio zaprepašten što Isus nije pokušao poreći optužbe.

Tih je dana vladao običaj puštati zatvorenika kojeg je izabrala gomila. U to su vrijeme imali dobro poznatog zarobljenika koji se zvao Baraba. Kada se mnoštvo okupilo, Pilat ih je pitao žele li da on ili Isus bude oslobođen.

Glavari svećenički i starješine nagovorili su gomilu da traže da pusti Barabu i da Isus bude pogubljen.

A Pilat ponovno iziđe i reče im: “Evo vam ga izvodim da znate: ne nalazim na njemu nikakve krivice.” Iziđe tada Isus s trnovim vijencem, u grimiznom plaštu. A Pilat im kaže: “Evo čovjeka!” I kad ga ugledaše glavari svećenički i sluge, povikaše: “Raspni, raspni ga!” Kaže im Pilat: “Uzmite ga vi i raspnite jer ja ne nalazim na njemu krivice. Odgovoriše mu Židovi: “Mi imamo Zakon i po Zakonu on mora umrijeti jer se pravio Sinom Božjim.” (Ivan 19, 4-7)

Kada je Pilat vidio da počinje nemir, oprao je ruke pred gomilom rekavši im da je ubojstvo Isusa njihova odgovornost. Zatim im je pustio Barabu, a Isusa predao na smrt.

Vojnici se rugaju Isusu

Vojnici Poncija Pilata potom su Isusa izveli u rimsko dvorište. Skinuli su ga i stavili mu oskudni ogrtač. Tada su svezali trnovu krunu stavili mu na glavu. Nakon što su mu se rugali, skinuli su ogrtač i stavili mu odjeću. Zatim su ga odveli da ga razapnu.

Isusovo raspeće
Foto: Wikipedia

Isusovo raspeće

Dok su vojnici izlazili, sreli su čovjeka po imenu Šimun i prisilili ga da nosi križ koji će se koristiti za Isusovo raspeće. Stigli su do mjesta zvanog Golgota. Kad su ga razapeli, bacili su kocku da vide kome će pripasti Isusova odjeća. Sjedeći, pazili su ga tamo. Iznad njegove glave postavili su pisanu optužbu protiv njega: ISUS NAZAREĆANIN, KRALJ ŽIDOVSKI.

VIDI OVO: Raspeće kakvo je Isus iskusio je medicinska katastrofa

S njim su razapeli dva pobunjenika, jednog s desne strane i jednog s lijeve strane. Oni koji su prolazili vrijeđali su Isusa, odmahujući glavom i ismijavajući njegove tvrdnje da je Bog.

Isusova smrt

Od podne do tri popodne mrak se nadvio na čitavo područje. Oko 15 sati Isus je povikao glasno: “Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?” Kada su neki od prisutnih to čuli, jedan je potrčao i donio spužvu. Napunio ju je vinskim octom, stavio na štap i ponudio Isusu da pije.

Zatim, kad je Isus opet zavapio jakim glasom, umro je.

U tom se trenutku zemlja zatresla, stijene su se razdvojile i otvorile su se grobnice. Kad su oni koji su čuvali Isusa vidjeli potres i sve što se dogodilo, bili su prestravljeni, povjerovavši da je on Sin Božji.

Mnogo je žena bilo tamo i gledalo sve iz daljine. Slijedile su Isusa iz Galileje kako bi se brinule o njegovim potrebama. Među njima je bila Marija Magdalena i Isusova majka Marija.

Isusov ukop

Kako se bližila večer, došao je jedan bogataš zvan Josip, koji je i sam postao Isusov učenik. Došavši Ponciju Pilatu, zatražio je Isusovo tijelo. Uzeo ga je, zamotao u čistu lanenu krpu i položio u grob u stijeni. Otkotrljao je veliki kamen ispred ulaza u grob i otišao.

Zašto je Veliki petak veliki dan?

Je li Veliki petak zaista “veliki”? Može se činiti čudno da ljudi slave dan kada je Isus bio razapet kao “veliki”. Patnje koje je Isus prošao na Veliki petak su bile nezamislive. Bio je bičevan, prebijan, ismijavan i ubijen na vrlo nasilan način. Kako to može biti dobro?

Rezultati Isusove smrti su veliki! To je objašnjeno u Rimljanima 5, 8: “A Bog pokaza ljubav svoju prema nama ovako: dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije.” Zatim se u 1. Petrovoj ponovno ponavlja: “Doista, i Krist jednom za grijehe umrije, pravedan za nepravedne, da vas privede k Bogu – ubijen doduše u tijelu, ali oživljen u duhu.”

Vidite li vi Veliki petak kao “veliki” dan? Je li vam Isus oprao grijehe i oprostio vam? Hoćete li s njim provesti vječnost?