Papa Franjo sastao se s američkom LGBT organizacijom koju je Vatikan ranije osudio

Papa Franjo sastao se u utorak u svojoj rezidenciji s vodstvom američke LGBT organizacije New Ways Ministry.

Ovu organizaciju su prethodno osudili i Biskupska konferencija SAD-a i Vatikanski doktrinarni ured zbog izazivanja zabune o seksualnom moralu među katoličkim vjernicima.

Nejasno je koja je bila tema sastanka, ali organizacija je u izjavi od 17. listopada rekla da je trajao 50 minuta, a njezina kontroverzna suosnivačica, sestra Loretta Jeannine Gramick, zahvalila je papi na “njegovoj otvorenosti za blagoslov istospolnih zajednica”.

Niti jedan od komentara pape Franje na sastanku nije naveden u priopćenju organizacije. CNA je pitala organizaciju o čemu se razgovaralo na sastanku, ali nije dobila odgovor.

New Ways Ministry osnovali su 1977. u Washingtonskoj nadbiskupiji spomenuta sestra Gramick i otac Robert Nugent, kojima je “trajno zabranjen bilo kakav pastoralni rad koji uključuje homoseksualne osobe” nakon istrage o njihovom radu. To je presudio Vatikanski doktrinarni ured 1999. godine.

Nema ovlasti za blagoslov

Gramickove riječi zahvalnosti papi Franji na njegovoj navodnoj “otvorenosti” prema blagoslovima istospolnih osoba odnose se na odgovor koji je papa dao petorici kardinala u srpnju ove godine, nakon što su zatražili odgovore na niz pitanja poznatih kao “dubije“.

Nekoliko medija požurilo je izvijestiti da je papa Franjo “otvoren” za davanje blagoslova istospolnim parovima nakon objave odgovora u listopadu, ali su bili prebrzi u donošenju zaključka, jer je papa već potvrdio 2021. da Crkva za to nema ovlasti.

Osim toga, teolozi koji su prošli tjedan dali izjave za National Catholic Register rekli su da papin fokus nije bio na istospolnim zajednicama, već na osobama koje privlače osobe istoga spola, a koje bi mogle biti u nekoj vrsti istospolne veze.

NAJNOVIJE!