Prazne europske crkve idu na prodaju, najgore je u selima

Europske crkve zjape prazne jer u njih rijetko tko dolazi pa mnoge od njih odlaze na prodaju. Troškovi njihova održavanja se samo gomilaju.

Ovo je Arnhem Skate Hall, neugodna reinkarnacija crkve svetog Josipa, koja je nekoć odzvanjala molitvama gotovo 1.000 vjernika. Sada u njoj djeca skateaju.

To je jedna od stotina crkava, zatvorenih ili kojima prijeti pad broja članova, koje postavljaju pitanje zajednicama, pa čak i vladama, diljem zapadne Europe: Što učiniti s nekoć svetim, a sada praznim zgradama koje sve više obilježavaju mjesta od Britanije do Danska?

Zatvaranje europskih crkava odražava brzo slabljenje vjere u Europi, pojavu koja je bolna i za vjernike i za druge koji religiju vide kao ujedinjujući čimbenik u raznolikom društvu.

“U ovim malim gradovima imate kafić, crkvu i nekoliko kuća – i to je selo”, kaže Lilian Grootswagers, aktivistica koja se borila za spas crkve u svom nizozemskom gradu. “Ako crkva bude napuštena, imat ćemo veliku promjenu u našoj zemlji.”

Trendovi za druge religije u Europi ne odgovaraju onima za kršćanstvo. Ortodoksni judaizam, koji prevladava u Europi, održao se relativno stabilno. Islam je u međuvremenu porastao usred imigracije iz muslimanskih zemalja u Africi i na Bliskom istoku.

VIDI OVO: Crkve u Europi se pretvaraju u hotele i kafiće: Najgore je na sjeveru

Kršćani su okrenuli leđa Crkvi

Broj muslimana u Europi porastao je s oko 4,1% ukupne europske populacije 1990. godine na oko 6% 2010. godine, a predviđa se da će do 2030. godine dosegnuti 8%, odnosno 58 milijuna ljudi.

Za kršćane je zatvaranje crkve — koja je često središnji dio gradskog trga — emotivan događaj. Ovdje su ljudi slavili Boga, osjećali tugu i radost i tražili odnos s Bogom. Čak su i neki svjetovni stanovnici uzrujani kada se te znamenitosti više ne koriste ili budu srušene.

Kad se zatvore, gradovi često žele ponovno stvoriti osjećaj središta zajednice pronalazeći važne namjene za te povijesne građevine. Ali posjedi su obično skupi za održavanje—i postoji ograničenje broja knjižnica ili koncertnih dvorana koje grad može financijski podržati. Stoga komercijalni projekti često zauzimaju prostor.

Engleska crkva zatvori oko 20 crkava godišnje. Otprilike 200 danskih crkava smatra se neodrživim ili nedovoljno korištenim. Rimokatolička crkva u Njemačkoj zatvorila je oko 515 crkava u proteklom desetljeću.

No čini se da je taj trend najnapredniji u Nizozemskoj. Rimokatolički čelnici zemlje procjenjuju da će dvije trećine od njihovih 1600 crkava biti van funkcije za jedno desetljeće, a očekuje se da će se 700 nizozemskih protestantskih crkava zatvoriti u roku od četiri godine.

SAD je za sada izbjegao sličan val zatvaranja crkava, jer su američki kršćani i dalje vjerniji od Europljana. Ali religijski istraživači kažu da sve manji broj američkih vjernika ukazuje na to da bi se zemlja mogla suočiti s istim problemom u narednim godinama.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!