Preko 131 kršćana ubijeno u Manipuru, a stanje je sve gore

Prema službenim podacima, više od 131 kršćana je ubijeno u Manipuru, a 29 ozlijeđeno. 200 sela je spaljeno i 360 crkava uništeno.

Nasilje protiv plemenske kršćanske zajednice Kuki-Zo u sjeveroistočnoj indijskoj državi Manipur eskaliralo je od početka 3. svibnja.

Sukob je nedavno odnio još osam života i ostavio 29 ozlijeđenih. Do danas je ubijen 131 Kuki-Zo kršćanin, a 200 njihovih sela i preko 360 njihovih crkava je ili spaljeno ili uništeno.

Najnoviji incidenti dogodili su se u graničnim područjima između okruga Bishnupur, koji je dom većinske hinduističke zajednice Meitei, te okruga Churachandpur gdje žive kršćani Kuki-Zo.

Čelnici Kuki-Zoa rekli su za The Christian Post da se ljudi iz zajednice Meitei ubijaju samo kada uđu u plemenska područja kako bi započeli smrtonosne napade.

Nasilje je izbilo u Manipuru nakon kontroverznog sudskog naloga da država razmotri proširenje posebnih ekonomskih pogodnosti i kvota, prethodno rezerviranih za plemenski narod Kuki-Zo, na populaciju Meitei. To bi također dalo Meiteisima koje podupire državna vlada pravo da kupuju zemlju u brdima gdje živi narod Kuki-Zo.

Vlada je rasporedila oko 50.000 vojnika, naoružanih policajaca i drugog sigurnosnog osoblja kako bi uspostavili tampon zone između dviju zajednica.

Unatoč ovim mjerama, rulje su opljačkale više od 4000 komada oružja i pola milijuna komada streljiva od policije u Manipuru, prema službenim procjenama.

NAJNOVIJE!