Hrvatska protestantska konferencija oglasila se o crkvenim vjenčanjima LGBTQ osoba

Hrvatska protestantska konferencija objavila je priopćenje za javnost povodom objave medija o crkvenim vjenčanjima LGBTQ osoba.

Ovih dana pojedini mediji su objavili kako se u aferi Zambija, među pritvorenicima nalazi i par u kojem je jedna osoba promijenila spol sa ženskog na muški te ozakonila svoju bračnu vezu u Evangeličkoj (luteranskoj) crkvi u Zagrebu. Kako se navodi, vjenčanje je obavio biskup iste crkve. U navedenim objavama spominje se nekadašnji župnik Evangeličke župe Legrad koji je, nakon promjene spola, stupio također u brak s muškarcem. Vjenčanje je obavljeno u Evangeličkoj (luteranskoj) crkvi u Slavonskom Brodu.

Blagoslov LGBTQ parova

Nedavno je jedna od đakonica ove crkve otvoreno govorila o tome da je i sama vjenčala odnosno blagoslovila LGBT par. Evangelička (luteranska) crkva u Hrvatskoj u više je navrata potvrdila da je otvorena za vjenčanja i ređenje pripadnika LGBTQ zajednice. To je, nažalost praksa pojedinih, ne samo evangeličkih, već i drugih tradicionalnih protestantskih crkava u svijetu.

Evangelička (luteranska) crkva je jedina protestantska crkva u Hrvatskoj koja prakticira vjenčanja odnosno blagoslove i ređenja LGBTQ osoba.

Kako se zbog ovakvih primjera i izjava često generalizira protestantska praksa po pitanju vjenčanja i zaređenja pripadnika LGBT zajednice, Hrvatska protestantska konferencija kao zajednica tri tradicionalne protestantske crkve u Hrvatskoj, poštujući pravo svakoga na vlastito uvjerenje, ograđuje se od ovakve prakse i izjava te jasno navodeći sljedeće:

Temeljem Svetoga Pisma, tradicionalnog nauka crkve kroz povijest, te moralno – etičkih principa utemeljenih na božanskoj objavi, smatramo da je Bog stvorio muškarca u muškom tijelu i ženu u ženskom tijelu.
Isto tako smatramo da je brak isključiva zajednica muškarca i žene te da je jedino takav brak od Boga blagoslovljen.
Promjena spola jedne ili obje osobe koje žele stupiti u brak kao muškarac i žena ne poništava spolni identitet koji je netko stekao rođenjem.

Izvor: hrvatskaprotestantskakonferencija.org