Rastu kršenja vjerskih sloboda kršćana u zapadnim zemljama

Bilo je najmanje 168 incidenata kršenja vjerskih sloboda protiv kršćana u zapadnim zemljama između siječnja 2020. i prosinca 2023., prema novom izvješću Centra za vjersku slobodu Vijeća za istraživanje obitelji, koje je dokumentiralo slučajeve u 16 zemalja.

Kršenja uključuju uhićenja i novčane kazne za javno propovijedanje i molitvu, kazne za izražavanje biblijski uvjerenja i kaznene mjere protiv pastora koji se ne pridržavaju ograničenja COVID-19, koja su često bila stroža za vjerske ustanove nego za svjetovne, kaže se u studiji pod nazivom “Slobodno vjerovati? Sve veća netolerancija prema kršćanima na Zapadu.”

Studija otkriva zabrinjavajući trend vladinih sankcija protiv kršćanskih običaja i izražavanja vjere, s najmanje 58 incidenata u Sjedinjenim Državama, 36 u Kanadi, 43 u Ujedinjenom Kraljevstvu, te 6 u Grčkoj. Ostale zemlje sa sličnim incidentima su Francuska, Švicarska, Španjolska, Luksemburg, Norveška, Švedska, Finska, Latvija, Njemačka, Malta, Australija i Novi Zeland, piše Christian Post.

Tony Perkins, predsjednik FRC-a i bivši predsjednik američkog Povjerenstva za međunarodne vjerske slobode, naglasio je alarmantan porast zapadnog neprijateljstva prema kršćanima, ističući autoritarne mjere protiv pojedinaca koji prakticiraju svoju vjeru.

Otpuštanja i uhićenja kršćana

U SAD-u, kalifornijska učiteljica, Jessica Tapia, otpuštena je u veljači 2023. nakon što je dovela u pitanje politiku okruga koja tjera učitelje da skrivaju, pa čak i lažu roditeljima o rodnoj zbunjenosti učenika i želji da se identificiraju kao suprotni spol u školi.

U Australiji je policija istraživala pastora Martina Becketta u kolovozu 2021. nakon što je na društvenim mrežama priznao da je održao vjenčanje kršeći ograničenja karantene zbog COVID-19.

U Kanadi je pastor Derek Reimer uhićen u ožujku 2023. jer je prekršio naredbe nakon njegovog prethodnog uhićenja, koje su mu zabranjivale da bude unutar 200 metara od bilo kojeg LGBT događaja. U vrijeme oba uhićenja, Reimer je protestirao protiv drag queen događaja u javnim knjižnicama.

Optužen je za uznemiravanje, nestašluk i šest točaka za uznemiravanje, od kojih je za svaku predviđena novčana kazna ili šest mjeseci zatvora.

Izvješće navodi 168 slučajeva kršenja vjerskih sloboda nad kršćanima u 16 zemalja.

NAJNOVIJE!