Ruski vojnici u Ukrajini zatvaraju crkve i uhićuju pastore: “Mi imamo samo jednu vjeru: pravoslavlje.”

Ruski vojnici u okupiranim regijama Ukrajine zatvaraju protestantske crkve i uhićuju pastore, javlja Release International.

U gradu Melitopolju koji je pod kontrolom Rusije, okupacijske snage zatvorile su tri najveće evanđeoske protestantske crkve.

U baptističkoj crkvi Grace, zajednica je bila usred bogoslužja kada su je 11. rujna upali i nasilno zatvorili ruski vojnici, prenosi Christian Today.

Prema Hyun Sook Foleyju, iz partnerske organizacije Release Voice of the Martyrs Korea, pastor crkve je dobio 48 sati da napusti grad.

“Ušli su u crkvene prostore dok je zajednica pjevala duhovnu himnu, prekinuli bogoslužje, upisali imena svih prisutnih i priveli nekoliko svećenika”, rekla je.

Mjesec dana ranije kršćansku crkvu u Melitopolu, čiji prostor može primiti 1.000 ljudi, zatvorile su okupacijske snage.

Navodi se da je križ srušen i da je zgrada pretvorena u ‘kulturno sportsko zabavni kompleks’.

U Chkalovu, selu u blizini Melitopolja, ruske su snage zatvorile crkvu 21. rujna dok je bila večernja služba.

“Imamo samo jednu vjeru: pravoslavlje.”

Priča se da je vojnik rekao zajednici: “Vaše noge neće biti ovdje nakon referenduma. Imamo samo jednu vjeru: pravoslavlje.”

U Mariupolju, lučkom gradu koji je također pod ruskom kontrolom, naoružani vojnici s maskama zarobili su pastora Kurčatovske crkve, Leonida Ponomarjeva i njegovu suprugu Tatjanu, upali u njihov dom i zapečatili crkvu.

VIDI OVO: Molitva za mir u Ukrajini

Mariupolj se nalazi unutar regije Donjeck, koju je Rusija nezakonito pripojila 5. listopada. Release partner Forum 18 kaže da su crkve u ovoj regiji pretražene i zatvorene, a vjerski vođe uhićeni. Rečeno im je da prekinu svoje veze s ukrajinskim vjerskim tijelima.

U gradu Lysychansk, u regiji Luhansk, okupacijske snage navodno su zaplijenile Kršćanski centar Lysychansk i bacile sve knjige iz njegove knjižnice, uključujući Biblije, u susjedno dvorište. Njih su skupili i sakrili lokalni kršćani.

Okupacijske snage zatvaraju protestantske crkve i pritvaraju pastore

Izvršni direktor Release Internationala Paul Robinson rekao je da “nije iznenađenje” što ruske okupacijske snage zatvaraju protestantske crkve i pritvaraju pastore.

“Rade isto otkad su zauzeli i nezakonito anektirali Krim 2014. To je postavilo obrazac za ono što je uslijedilo”, rekao je.

Upozorio je da progon kršćane u ovim krajevima tjera u ilegalu.

“Na Krimu i drugim okupiranim područjima izvršili su racije u bogoslužnim mjestima, zatvorili crkve, zabranili misionarsku aktivnost, novčano kaznili ljude za vođenje bogoslužnih sastanaka, zaplijenili vjersku literaturu i prisilili vjerske zajednice da se ponovno registriraju u državi”, rekao je.

“A sada vidimo kako su crkve napadnute, zapečaćene i zatvorene, te nestanke i pritvaranja pastora na okupiranim područjima.

“Ukrajinski kršćani već su bili ovdje. Počinje ih se tjerati natrag u podzemne crkve sovjetske ere. Ipak, poruka povijesti trebala bi biti jasna Rusiji: kršćanska je vjera preživjela 70 godina sovjetske totalitarne vladavine, a danas cvjeta u Kini pod sličnim uvjetima. Progon može samo ojačati crkvu.”

NAJNOVIJE!