Sjeverna Koreja ponovno je najveći progonitelj kršćana na svijetu

Open Doors objavio je svoju Svjetsku listu promatranja 2024. s detaljima od 50 zemalja u kojima kršćani najviše pate zbog svoje vjere, a Sjeverna Koreja je na prvom mjestu po 22. put u 23 godine.

Dok je pozornost svijeta bila usmjerena na Izrael i Gazu, Kina je 9. listopada 2023. vratila oko 600 Sjevernokorejaca natrag u pustinjačku komunističku zemlju.

Smatra se da su većina njih žene i sve će se po povratku vjerojatno suočiti s “živim paklom”.

“Na povratku se suočavaju s mučenjem, seksualnim zlostavljanjem i teškim radom u zloglasnim zatvoreničkim logorima u zemlji”, tvrde Open Doors.

Međutim, drugi dijelovi svijeta također izazivaju ozbiljnu zabrinutost su supsaharska Afrika gdje se upozorava da bi “dvostruki udarac nasilne nestabilnosti i autoritarne kontrole” mogao potpuno izbrisati kršćansku prisutnost, piše Christian Today.

Izvještava da je najmanje 4606 kršćana prošle godine ubijeno u regiji zbog svoje vjere, ali očekuje da je stvarna brojka mnogo veća.

“Kršćanske manjine diljem istočne i zapadne Afrike suočavaju se s dvostrukom egzistencijalnom prijetnjom: nasilnim neredom koji iskorištavaju radikalni džihadisti i autokratskim vladama koje podupiru veće sile izvan regije”, kažu Open Doors.

Nigerija prednjači po broju ubojstava kršćana

Zemlje iz regije na ovogodišnjoj Svjetskoj listi promatranja su Burkina Faso na 20. mjestu, Mali na 14. mjestu, Mozambik na 39. mjestu, Nigerija na 6. mjestu i Somalija na 2. mjestu.

Open Doors za nasilje okrivljuju “raspade u upravljanju i sigurnosti” koji su “otvorili vrata” džihadističkim aktivnostima.

“Islamistički militanti iskorištavaju nestabilne političke uvjete u supsaharskoj Africi”, navodi se.

“Njihov cilj je posijati nered i konačno preuzeti vlast, pretvarajući regije ili čak nacije u islamske kalifate vođene pod islamskim šerijatskim zakonima. Raspadi u upravljanju i sigurnosti otvorili su vrata za viđene džihadističke aktivnosti.”

Open Doors priopćio je da postoji najveća zabrinutost za Nigeriju, u kojoj je više od 82 posto kršćana ubijenih zbog svoje vjere diljem svijeta.

Kršćani su postali žrtve nebrojenih napada islamističkih militanata koji pripadaju terorističkim skupinama kao što su Boko Haram i Zapadnoafrička provincija Islamske države (ISWAP). Ostali počinitelji su radikalizirani pastiri Fulani.

Kršćanske zajednice pretrpjele su uzastopne napade s raširenim ubojstvima, silovanjima, sakaćenjima, uništavanjem imovine i otmicama radi otkupnine.

NAJNOVIJE!