Spektakularno otkriće: Arheolozi otkrili drevni mozaik koji prikazuje Samsona

Iskapanja provedena u 1.600 godina staroj židovskoj sinagogi otkrila su izvanredne mozaike koji prikazuju scenu Samsona i druge biblijske priče.

Ovo značajno otkriće je došlo na svjetlo dana na lokalitetu drevne židovske sinagoge u selu Huqoq, smještenom u Donjoj Galileji u Izraelu, gdje arheolozi provode istraživanja od 2011. godine.

Jedan od mozaika prikazuje razne biblijske priče, uključujući epizodu s Samsonom koji lovi lisice prema Knjizi Sudaca 15,4 i Samsona koji nosi vrata Gaze, kako je opisano u Sucima 16,3.

Okvir mozaika je ukrašen prikazima grabežljivaca koje progone druge životinje, stvarajući živopisni okvir za centralne scene.

Među novim otkrićima su slika filistejskog konjanika i prikaz mrtvog filistejskog vojnika sa zapanjujuće detaljno prikazanim klasičnim licem.

Impresivni mozaik sadrži natpis na aramejskom jeziku

Tim arheologa predvođen Jodi Magness, profesoricom ranog judaizma na Sveučilištu North Carolina Chapel Hill, vodio je istraživanje.

Impresivni mozaik također sadrži natpis na aramejskom jeziku koji spominje donatore koji su financirali izradu mozaika ili umjetnike koji su ga stvorili.

Ova najnovija otkrića obogatila su značajnu kolekciju artefakata već pronađenih na tom lokalitetu, uključujući najranije poznate prikaze likova Debore i Joela te prvu nebiblijsku priču ikad pronađenu u ukrasu drevne sinagoge. Postoji mogućnost da ta priča prikazuje susret između Aleksandra Velikog i židovskog velikog svećenika.

Ova godina označava završetak posljednje sezone iskapanja na ovom mjestu. Planira se predati ga na brigu Izraelskoj upravi za antikvitete i Keren Kayemet Le’Israel (Židovski nacionalni fond) s ciljem da postane turistička atrakcija.

NAJNOVIJE!