Stotine pakistanskih katolika slave misu ispred nedavno spaljene crkve

Samo četiri dana nakon što su islamistički ekstremisti spalili kršćansku crkvu u pakistanskom gradu Jaranwala, preko 700 katolika okupilo se 20. kolovoza kako bi slavili misu ispred katoličke crkve svetog Pavla.

Unatoč nevjerojatnom razaranju i raširenom strahu da će izbiti još jedan protukršćanski nemir, stotine katolika okrenulo se euharistiji nakon napada ekstremista koji je uništio više od 30 crkava i 800 domova.

“Većina ljudi je plakala na misi”, rekao je jedan vođa katoličkoj humanitarnoj grupi Aid to the Church in Need International (ACN).

“Bilo je to vrlo bolno vrijeme, ali i prilika da jedni s drugima podijele osjećaj gubitka i tuge”, rekao je čovjek, kojeg ACN nije identificirao iz sigurnosnih razloga.

Što se dogodilo?

Dana 16. kolovoza pobuna stotina muslimana izbila je u kršćanskom dijelu Jaranwale u pakistanskoj sjeveroistočnoj pokrajini Punjab.

Antikršćanska skupina ekstremista je pobjesnila nakon što su dvojica kršćana, Rocky Masih i Raja Umar, optuženi za oskrnavljenje Kur’ana i vrijeđanje islama. Nepoštivanje Kur’ana je zločin kažnjiv doživotnom robijom u Pakistanu.

Prije nego što je mogla započeti službena policijska istraga, gomila muslimana, navodno potaknuta ekstremističkom skupinom pod nazivom “Tehreek-e-Labbaik” divljala je kršćanskom četvrti.

Maria Lozano, voditeljica medija za ACN, rekla je za CNA da su svjedoci izvijestili da su “poruke iz džamija poslane preko zvučnika pozivale lokalno stanovništvo da ‘izađu i ubijaju’ kršćane”.

Nakon što su primili upozorenje od nekih suosjećajnih muslimana, većina kršćana uspjela je brzo napustiti svoje domove i crkve na vrijeme kako bi izbjegli masakr. Unatoč razaranju, prema Lozanovim riječima, nema izvještaja da su kršćani ubijeni.

Jedan kršćanin, identificiran kao Ejaz Masih, umro je od srčanog udara tijekom napada.

Dramatičan video i slike napada prikazuju muslimanske pobunjenike kako ruše križeve i pale crkve i kršćanske domove.

ACN je izvijestio da je gotovo 1000 prestravljenih kršćana provelo nekoliko noći skrivajući se u obližnjim poljima šećerne trske i divljini.

Neimenovani izvor ACN-a rekao je da su se na kraju “neki od njih vratili svojim domovima očajnički tražeći nešto za jelo, ali kada su stigli kući, sve su pronašli uništeno – ništa za sjediti, ništa za piti, čak ni žarulju.”

Muka kršćana u Pakistanu posljednjih je godina sve teža

Jedan svećenik, otac Khalid Mukhtar, rekao je za ACN da je bio napadnut, ali se uspio sakriti u svojoj župnoj rezidenciji satima dok izgrednici nisu prošli. Rekao je i da je zvao policiju u pomoć, no ona nikada nije došla.

Iako je policija bila prisutna na mjestu događaja, nije uspjela obuzdati ili zaustaviti pobunu koja je zahvatila cijeli kršćanski okrug.

Američki State Department proglasio je Pakistan “zemljom od posebne zabrinutosti” zbog očitog nepoštivanja ljudskih prava, posebice vjerskih prava manjina.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!