Sud u Pakistanu izrekao smrtnu kaznu 22-godišnjem kršćaninu za “bogohuljenje”

Sud u Pakistanu izrekao je u utorak smrtnu kaznu 22-godišnjem kršćaninu zbog neutemeljene optužbe za bogohuljenje prema državnim zakonima.

Lazar Allah Rakha, odvjetnik Nomana Masiha, izjavio je da je sud objavio presudu u novom središnjem zatvoru u Bahawalpuru, u pokrajini Punjab. Međutim, tužiteljstvo nije uspjelo pružiti dokaze koji bi potvrdili optužbe za bogohuljenje protiv njega, piše The Christian Post.

“Jako sam razočaran ovom presudom jer nije bilo nikakvog slučaja protiv njega”, rekao je Rakha za Morning Star News. “Nije bilo dokaza protiv Nomana i nitko od svjedoka koje je policija izvela nije mogao potvrditi optužbe za bogohuljenje protiv njega.”

Suđenje Masihu završilo je u siječnju, ali je sud više puta odgodio izricanje presude pod raznim izgovorima, dodao je Rakha. Masiha je osuđen zbog blasfemije protiv proroka Muhameda, što prema pakistanskim zakonima o bogohuljenju nosi obveznu smrtnu kaznu prema Odjeljku 295-C.

“Unatoč mnogim proturječnostima u ovom slučaju, ne razumijem zašto je sudac Muhammad Hafeez Ur Rehman suda u Bahawalpuru osudio Nomana umjesto da ga oslobodi”, rekao je Rakha. “To je ubojstvo pravde.”

Odvjetnik je izjavio da će sud izdati pisanu presudu za dan ili dva, nakon čega će on uložiti žalbu na presudu Visokom sudu u Lahoreu unutar obveznog roka od sedam dana.

Što se tiče odvojenog slučaja bogohuljenja protiv Nomana u Bahawalnagaru, Rakha je rekao da je suđenje završeno i očekuje se da će sud izdati presudu u lipnju.

‘Neosnovane optužbe’

Asghar Masih, otac Nomana Masiha koji radi kao sanitarni radnik, izjavio je da je obitelj bila šokirana presudom, ali da “čvrsto stoji u svojoj vjeri i očekuje Nomanovu slobodu od Boga”.

“Optužbe u oba Prva informativna izvješća (FIR) su neutemeljene”, izjavio je Asghar Masih za Morning Star News. “Noman je spavao kod kuće kada je uhićen, ali policija tvrdi da je bio u parku i pokazivao bogohulne slike 9-10 ljudi u 3:30 ujutro.”

Prošle četiri godine bile su izuzetno teške za obitelj, kako emocionalno tako i financijski, dodao je.

“Moja supruga i ja svakodnevno patimo zbog Nomanove situacije”, rekao je za Morning Star News. “Naša srca su slomljena danas kada su nas odvjetnici obavijestili o smrtnoj presudi. Ali naša vjera u Krista je nepokolebljiva i vjerujemo da će nas Bog izbaviti iz ove patnje.”

Obitelji je potrebna molitva i financijska podrška, istaknuo je.

“Radim kao čistač u trgovinama i jedva pokrivam kućne troškove sa svojom skromnom plaćom”, rekao je. “Otkako je Noman u zatvoru, nagomilao sam velik dug jer moram plaćati troškove posjeta zatvoru svaki put.”

Asghar Masih, član pakistanske Anglikanske crkve, zahvalio je Rakhi što im pomaže u borbi za slobodu ove dvojice mladića.

NAJNOVIJE!