Svećenik osuđen na 6 mjeseci zatvora zbog blokiranja ulaza u ustanovu za pobačaj

Fra Fidelis Moscinski, katolički svećenik i aktivist za “pro-life” pokret, osuđen je na šest mjeseci federalnog zatvora zbog blokiranja ulaza u ustanovu za planirani pobačaj.

On je postavljao brave i lance na ograđeni ulaz, što je rezultiralo maksimalnom kaznom za ovakav slučaj, javlja CNA.

Sudac Steven Tiscione izrekao je tu kaznu temeljem Zakona o slobodi pristupa klinikama (FACE), koji propisuje stroge kazne za ometanje pristupa ustanovama za pobačaje ili centrima za trudnice.

Moscinski je pred sudom izjavio da je to učinio zato što smatra da je Planned Parenthood organizacija koja se bavi ubijanjem. On je tražio blažu kaznu, kako su prenijeli iz organizacije Red Rose Rescue, koja se bavi pro-life aktivizmom i čiji je on član.

“Svaki organizirani pobačaj je namjerno ubojstvo nedužnog ljudskog bića”

Međutim, Red Rose Rescue je naglasio da nije podržao Moscinskog u njegovom pokušaju blokiranja pristupa klinici za pobačaje. Organizacija je istaknula da njezini članovi mogu se baviti pro-life aktivizmom izvan nje, ali da samo oni članovi iz Red Rose Rescuea to čine.

Moscinski je izjavio: “Svaki organizirani pobačaj koji se dogodi u prostorijama Planned Parenthooda je namjerno ubojstvo nedužnog ljudskog bića, a takvi krvavi i nasilni činovi uzrokuju ozbiljnu duhovnu i psihičku štetu majkama djece.”

Tvrdi da su sve njegove akcije usmjerene isključivo na sprječavanje ubojstva bespomoćne djece i zaštiti njihovih majki.

Osim toga, Moscinski je kritizirao Zakon o slobodi pristupa klinikama (FACE), nazivajući ga pseudo-zakonom koji prikriva čin ubijanja nerođene djece pod eufemističkim nazivom “njege za reproduktivno zdravlje”. Smatra da nije kriv za kršenje tog zakona jer smatra da je on ništavan i da pokušava pružiti pravnu zaštitu radnjama koje su zle i nepravedne.

Ovo nije prvi slučaj njegovog uhićenja

Ovo nije prvi put da je Fra Fidelis uhićen zbog pro-life aktivizma, ali je prvi put da je proglašen krivim za kršenje FACE zakona. Prethodno je u srpnju 2022. godine zatvorio kliniku Planned Parenthood of Greater New York u Hempsteadu tako što je na ulaz stavio lance i prekrio ih ljepilom. Nakon što su vatrogasci i policija uklonili brave, Moscinski je legao ispred ulaza kako bi spriječio automobile da uđu na vrata.

NAJNOVIJE!