Svećenik podnio ostavku na mjesto ravnatelja Papinskih misija SAD-a: Priznao da je prekršio zavjet celibata

Svećenik biskupije Brooklyn, monsinjor Kieran Harrington, dao je ostavku na mjesto nacionalnog ravnatelja Papinskih misijskih djela u SAD-u.

Svećenik Harrington to je učinio nakon što je optužba protiv njega za “neprimjereno ponašanje s odraslom osobom” potkrijepljena, objavila je biskupija Brooklyn.

Povjerenstvo za optužbe za odrasle biskupije Brooklyn (AAC) istražilo je Harringtona nakon što je 6. ožujka 2023. zaprimilo optužbe za “neprimjereno ponašanje”. Povjerenstvo je našlo “dovoljno dokaza” koji podupiru optužbe, ali nije otkrilo nikakve pojedinosti o ponašanju, piše CNA.

Prekršio celibat

U izjavi danoj CNA-u, Harrington je priznao da je imao “neprikladan” susret sa ženom u kojem je “prekršio (svoje) obećanje o celibatu”.

“Nažalost, prije više od deset godina i prije mog imenovanja na ovu poziciju, imao sam jedan jedini, neprikladan, sporazuman susret s odraslom ženom do koje mi je bilo jako stalo”, rekao je Harrington u izjavi dostavljenoj CNA. “Pogriješio sam što sam to učinio.”

Rekao je da je “surađivao i bio otvoren o događajima” s biskupijom tijekom istrage.

“Odbor je zaključio da je svojim ponašanjem prekršio Kodeks ponašanja i da je trebao znati bolje”, stoji u priopćenju biskupije.

Svećenik Harrington je od travnja 2021. služio kao nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u SAD-u, papinske organizacije koja podupire papin misijski rad.

“Cijenim svoje 22 godine u svećeništvu, kako u Brooklynu tako i u službi Svetom Ocu i Crkvi”, rekao je Harrington. “Bila mi je najveća privilegija služiti u svojoj župi i misijama, prateći Crkvu u mjestima gdje je još mlada, često siromašna i često progonjena.”

Ispričao se kolegama, prijateljima i župljanima i zatražio njihove molitve.

“Ponosan sam na tim koji smo okupili u Papinskim misijskim djelima i na naša zajednička postignuća”, rekao je Harrington. “Poduzeli smo konkretne korake za povećanje razine transparentnosti, odgovornosti i nadzora, uključujući reforme u našem upravljanju, sustavima i procesima. Jako sam zahvalan na njihovoj predanosti.”

Glasnogovornik spomenute papinske organizacije prihvatio je Harringtonovu ostavku, ali mu je i zahvalio na službi u organizaciji.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!