Svećenik potrošio 41.000 dolara iz župne blagajne na igrice za mobitele

Svećenik iz Pennsylvanije uhićen je ovaj tjedan nakon što je policija rekla da je zloupotrijebio desetke tisuća dolara iz župne blagajne za kupnju igrica.

Otac Lawrence Kozak je na dopustu u Nadbiskupiji Philadelphia od studenog 2022. Nadbiskupija je za CNA rekla da je na dopustu “nakon revizije financijskih aktivnosti župe St. Thomas More od strane Nadbiskupijskog ureda za župne usluge i potporu.” Kozak je prethodno bio župnik u župi Pottstown, Pennsylvania.

Nakon što je svećenika pustila na dopust, nadbiskupija je predala stvar nadležnim tijelima

Policija Pennsylvanije uhitila je Kozaka prošli tjedan u vezi s optužbama. U kaznenoj prijavi koju je podnijela državna policija Pennsylvanije navodi se da je Kozak “koristio kreditne kartice u svrhu dobivanja imovine ili usluga korištenjem župnih sredstava u vrijednosti većoj od 41.000 dolara”.

Naknadni pregled otkrio je “astronomsku količinu Appleovih transakcija” u župnim knjigama.

Prema župnoj evidenciji, gotovo 2200 transakcija odnosilo se na kategoriju potrošnje identificiranu kao “igranje”. Ukupni iznos potrošen u toj kategoriji bio je nešto ispod 41.000 dolara.

Među igricama kupljenim sredstvima župe bile su Candy Crush, Pokemon GO i nekoliko “slots” igara.

Svećenik je “izrazio da je razočaran što je dopustio da sve bude ovako i da nema isprike osim da nije obraćao pozornost, a trebao je.”

Policija se 2023. godine sastala s novim svećenikom župe Pottstown koji je rekao da je Kozak župi platio otprilike 41.000 dolara “nadoknade” nakon što je pušten na dopust.

“Tako mi je žao što sam napravio ovu pogrešku koja je za vas bila izvor stresa”, napisao je Kozak tada novom svećeniku.

Istraga je zaključila da postoji “vjerojatni razlog da je [Kozak] zlorabio sredstva” iz župe.

U izjavi za CNA u ponedjeljak, glasnogovornik Nadbiskupije Philadelphije Ken Gavin rekao je da se Kozak suočava s “optužbama za krađu” zbog kontroverze.

“Nadbiskupija i župa nastavit će surađivati ​​s policijom dok kaznena stvar ulazi u sljedeću fazu”, rekao je Gavin.

“U iščekivanju ishoda kaznenog progona, otac Kozak ostaje na dopustu”, dodao je.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!