Alarmantan porast raka pluća kod nepušača: Znanstvenici vjeruju da su otkrili uzrok

Istraživanje nedavno provedeno za Sveobuhvatni centar za rak Sveučilišta Ohio (OSUCCC) pokazuje da rak pluća, obično povezan s pušenjem, sada pogađa 15-20 posto pojedinaca koji nikada nisu pušili, uglavnom osobe u 40-ima i 50-ima.

Američki medicinski stručnjaci ističu da porast slučajeva raka pluća kod nepušača vjerojatno proizlazi iz produljene izloženosti plinu radonu.

Radon, bezbojna i bezmirisna tvar koja se oslobađa prirodnom razgradnjom radioaktivnih materijala pod zemljom, može prodrijeti u zgrade i nakupiti se u domovima i plućima, često neotkriven, osim ako se ne provede testiranje.

Unatoč preporukama Agencije za zaštitu okoliša SAD-a (EPA) za redovito testiranje radona i poduzimanje mjera ublažavanja, nedavno istraživanje OSUCCC-a otkrilo je da 75 posto Amerikanaca nije testiralo svoje domove na radon, a više od polovice nije zabrinuto zbog moguće izloženosti.

Dr. David Carbone, direktor OSUCCC – Centra za onkologiju James Thoracic, naglašava važnost podizanja svijesti i poduzimanja mjera kako bi se smanjio rizik od izloženosti radonu.

Je li rak pluća izlječiv? Može li se rak pluća izliječiti?

Rano otkrivanje raka pluća je ključno za uspješno liječenje

Simptomi raka pluća, bez obzira na povijest pušenja, uključuju umor, kašalj, bol u prsima i otežano disanje. Rano otkrivanje putem testiranja ključno je za uspješno liječenje.

Iako su testiranja raka pluća obično usmjerena na osobe u dobi od 50 do 80 godina s dugogodišnjom poviješću pušenja, dr. Carbone naglašava važnost proširenog testiranja, posebno za one koji su izloženi pasivnom pušenju, radonu ili profesionalnim opasnostima.

Dr. Carbone zagovara zakonodavstvo koje bi obvezalo na testiranje na radon u različitim okruženjima, uključujući škole i radna mjesta, kako bi se smanjili rizici u široj zajednici.

Upozorava na kumulativne i odgođene učinke izloženosti radonu te naglašava nužnost proaktivnog testiranja radi zaštite od budućih zdravstvenih implikacija, piše Eurekalert.

NAJNOVIJE!